Junts per Catalunya i Esquerra Republicana tindran grup propi durant la quinzena legislatura al Congrés dels Diputats, tot i no complir els requisits mínims que estableix el reglament. La Mesa ha fet valer aquest dilluns a la tarda la majoria progressista formada pel PSOE i Sumar per avalar la fórmula de cessió de diputats a partir de la qual el PSC cedeix quatre diputats a Junts i Sumar en presta dos a Esquerra Republicana de Catalunya. El Partit Popular, que s’hi ha oposat, creu que es tracta d’”un frau electoral”. La conformació de grup parlamentari propi per part d’ERC i Junts era un dels acords signats que van permetre l’elecció de Francina Armengol com a presidenta del Congrés dels Diputats.

El reglament de la cambra baixa estableix que, per tenir grup propi, es necessiten cinc diputats i disposar del 15% dels vots a les circumscripcions on es presenta cada partit polític. Com que Junts i ERC no assolien el llindar del 15% -ja tenen set diputats cadascun-, el PSC va prestar quatre escons a Junts (dos de Tarragona i dos de Girona) i Sumar va deixar-ne dos a ERC (un a Tarragona i un a Girona) perquè les dues formacions polítiques superessin la barrera exigida -Junts va obtenir l’11,1% i ERC, el 13,1%-. Un cop s’iniciï el període de sessions, els sis diputats cedits podran tornar als grups de les seves formacions. D’aquesta manera, el grup de Junts es va constituir divendres passat amb onze diputats (set propis i quatre del PSC) i el d’ERC va quedar registrat amb nou (set de propis i dos de Sumar).

L’operació ha tingut el beneplàcit de la Mesa, controlada per la majoria progressista formada pel PSOE i Sumar. Les dues formacions, exposant un informe dels serveis jurídics, han esgrimit els antecedents històrics que hi ha hagut a la cambra a l’hora de cedir diputats i han recordat que hi ha una sentència del Tribunal Constitucional que avala la fórmula utilitzada perquè ERC i Junts tinguin entitat pròpia. Per la seva banda, el Partit Popular -que té quatre seients a la Mesa- s’hi ha oposat al·legant que es tracta d’un “frau electoral”. Els conservadors entenen que s’estan “distorsionant” els resultats de les eleccions generals del 23 de juliol perquè, segons addueixen, “mai s’havien cedit vots”, sinó “diputats”. “No estem interpretant el reglament, sinó un resultat oficial publicat al Butlletí Oficial de l’Estat”, han argumentat fonts parlamentàries, que analitzaran si fan algun moviment per tombar la decisió de la Mesa.

Al marge d’això, la Mesa ha deixat per més endavant la distribució de grups a l’hemicicle de la cambra i ha acordat el nombre de portaveus adjunts que tindrà cada grup. A partir dels 100 diputats cada partit disposarà de cinc portaveus adjunts a banda del principal; en els que tenen entre 11 i 99 escons en tindran tres i els grups de menys de 10 diputats obtindran dos portaveus adjunts.