Nou intent de provocació de Vox a Euskadi. Aquest dimecres, el partit d'extrema dreta ha fet un homenatge a la Guàrdia Civil en un acte electoral al municipi d'Oñati (Guipúscoa), entre les escridassades i els insults de diversos centenars de veïns.

L'acte per a les eleccions basques ha estat encapçalat pel secretari general del partit, Javier Ortega Smith, que ha assegurat que volien fer un reconeixement "als que van viure i van morir defensant la llibertat" i als que "resisteixen tots els dies la pressió i l'insult dels covards i dels miserables".

Unes 300 persones, majoritàriament joves, s'han congregat als voltants del frontó on ha tingut lloc l'acte, zona que estava acordonada per l'Ertzaina, que ha desplegat diverses dotacions per evitar incidents. Els congregats, que portaven pancartes reclamant la llibertat dels joves d'Altsau i amb lemes com 'Herriak ez ditu faxistak onartzen' (El poble no accepta els feixistes), han proferit insults als membres de Vox i han corejat lemes a favor dels presos i l'amnistia, entre altres.

En la seva intervenció davant de mig centenar de càrrecs i militants, Ortega Smith ha qualificat la societat basca de "malalta" perquè la Guàrdia Civil "no ha tingut un sol homenatge, com no l'ha tingut el millor dels nostres, que a Mondragon va ser enterrat viu durant més de 500 dies, José Antonio Ortega Lara", encara que "sí que l'han rebut dirigents d'ETA".

javier ortega smith vox euskadi - europa press

El secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, a l'acte a Oñati | Europa Press

Segons el seu parer, no "s'ha derrotat realment a ETA perquè per derrotar una organització terrorista no només cal derrotar al seu braç armat", sinó també els seus "objectius polítics", que "continuen vius en les institucions, en el relat del carrer de les escoles i amb els homenatges a maleïts terroristes."

Ortega Smith ha demanat al "poble basc i espanyol" que "desperti" perquè té "una oportunitat d'or per portar a les institucions basques la veu de valents". Segons la seva opinió, només hi ha dues opcions: "o estàs amb els que defensem les víctimes, o amb els quals continuen defensant els terroristes i callant les víctimes".