El secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, ha criticat amb contundència l'euskera en l'acte electoral de diumenge a Vitòria i ha assegurat que "utilitza paraules inventades" i procedents de "dialectes de diferents llogarrets que no s'entenien entre ells". En aquest sentit, ha afirmat que el PNB ha estat un partit de "quatre gats" que té "manipulat" el País Basc i que té les mans "tacades de sang" per la seva "connivència amb el terrorisme".

 

L'acte ha tingut lloc al migdia a la cèntrica plaça dels Fueros de la capital alabesa amb la presència del secretari general de Vox, Javier Ortega Smith; la presidenta del partit a Madrid, Rocío Monasterio, i la candidata a lehendakari i cap de llista d'aquesta formació per Àlaba, Amaya Martínez. Nombrosos agents de l'Ertzaina han impedit l'accés de més d'un centenar de manifestants concentrats als diferents carrers que desemboquen a la plaça on s'ha desenvolupat el míting, que cridaven en basc coses com "Fora feixistes".

En el seu discurs, Ortega Smith ha atacat durament el candidat a la reelecció del PNB i li ha etzibat: "Urkullu, tingues clar que les institucions basques no són propietat del PNB". El d'ultradreta s'ha preguntat com és possible que els espanyols hagin permès que els robin "aquesta estimada terra basca", com també ha passat a Catalunya, i ha promès combatre "aquest malson del separatisme" al carrer, en les institucions i a les xarxes socials.

Smith ha afirmat que el PNB no és un partit nacionalista, ja que "aquí no hi ha més que una nació, que és Espanya", i ha acusat aquesta formació d'introduir en la ment dels nens, des que van a la "guarderia", missatges d'"odi a Espanya" i "mentides històriques".

Rocío Monasterio, per la seva part, ha afirmat que Vox trencarà amb el silenci al País Basc i conquerirà la llibertat davant el "nacionalisme excloent". La dirigent de Vox ha reiterat l'exigència que el lehendakari, Iñigo Urkullu, "torni l'acta" de parlamentari a la Cambra basca "si no se sent espanyol", ja que aquesta acta —segons ha dit— "pertany a tots els espanyols".