La causa general contra l’independentisme del Tribunal Suprem podria tenir un efecte inesperat si finalment s’arribés a demostrar que els processats haurien comès delicte de malversació de fons per a l’organització del referèndum de l’1 d’octubre. En aquest cas, el partit d’ultradreta Vox considera que això hauria de comportar la dimissió del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, el qual, per cert, ja fa dies que assegura que no es van gastar diners públics en l’organització, la qual cosa, de fet, buida de contingut una acusació que, amb tot, continua endavant.

 

En aquest sentit, els advocats de l'acusació popular, exercida per Vox, han assenyalat aquest dimecres que Montoro hauria de dimitir si la instrucció demostra que ha existit malversació de fons públics per pagar les despeses del referèndum il·legal del passat 1 d'octubre. Els lletrats Javier Ortega Smith i Pedro Fernández han fet aquest anunci després de constatar, al final de les declaracions indagatòries, en les quals el magistrat Pablo Llarena ha comunicat el seu processament als investigats a la presó, que diversos d'ells havien utilitzat en la seva defensa les manifestacions en les quals Montoro afirma que ni un euro de diners públics va ser destinat a pagar la consulta il·legal.

"Esperem que quan s'acrediti que hi ha malversació, Montoro presenti la dimissió, per donar arguments falsos als processats per a un dels delictes més greus contra la democràcia i també per la seva falta de control de fons públics", ha manifestat Ortega Smith al final de la diligència judicial.

D'altra banda, l'acusació popular ha expressat la seva "absoluta satisfacció" per l'acte de la sala d'apel·lacions del Suprem que aquest dimarts va rebatre de "forma contundent" la decisió del tribunal alemany de Schleswig-Holstein de descartar l'entrega del president de la Generalitat Carles Puigdemont pel delicte de rebel·lió.

"Revolta de dos milions de persones"

"D'una banda, desmunta la resolució alemanya des del punt de vista dels fets, perquè el que allà va ser només una protesta d'un grup ecologista que és incomparable amb una revolta de dos milions de persones al carrer intentant dur a terme una votació prohibida en una resolució judicial", ha afirmat el lletrat de Vox. Rebat a més el Suprem al tribunal alemany, segons l'acusació popular, quan diu que no va triomfar el cop d'estat.

"A aquesta qüestió el Suprem li replica: Vostès què estaven esperant, al fet que hi hagués una massacre per atorgar l'entrega?", ha afegit Ortega Smith, que confia que el tribunal alemany tingui accés a aquesta resolució i rectifiqui la seva decisió inicial.