Un cop presentats els pressupostos de la Generalitat, el PSC continua mantenint la seva mà estesa per aprovar-los, tot i que aclarint que no són els seus i criticant punts concrets com la inversió en indústria, empresa i recerca, punts claus per a la recuperació econòmica postpandèmia. Així ho ha explicat aquest dimarts la portaveu dels socialistes, Alícia Romero, en una roda de premsa al Parlament, on ha tornat a demanar al Govern que deixi de buscar el suport de la CUP.

"Sí que és cert que tenen un augment important de la despesa però cal dir que la meitat dels 5.000 milions d'increment venen dels fons europeus i l'altra de recursos de l'Estat", ha explicat.

 

En aquest sentit, la dirigent socialista ha demanat a Junts que retiri l'esmena a la totalitat als pressupostos espanyols perquè, segons ha dit, és una "incoherència". Romero ha aclarit que si no s'aproven els pressupostos del govern del PSOE i Unidas Podemos, els catalans tampoc podran comptar amb la meitat dels recursos previstos en l'increment de despesa social.

Per als socialistes, els pressupostos tenen poca despesa en els àmbits que han d'impulsar la recuperació econòmica de Catalunya. Romero ha posat d'exemple els 49 milions destinats a indústria, quan en el passat havien arribat als 163 milions. "Quin pla nacional per la indústria vol fer el Govern amb 49 milions?", ha preguntat.

I tot i l'augment de la despesa, Romero ha alertat que les retallades no s'han aconseguit revertir i ha posat d'exemple que la despesa en atenció primària dins de Salut no arribi al 25%, petició que també havia fet la CUP.

Demana deixar la CUP fora

"Només amb el suport del PSC aquests pressupostos poden ser millors. Tots els escenaris estan oberts. Mantenim l'oferta al Govern perquè Catalunya compti amb els pressupostos i que aquests siguin millors que els que ens han presentat", ha indicat.

Romero, que ha criticat els tempos 'ajustats' que ha deixat el Govern als grups per negociar i tramitar els pressupostos, també ha qualificat els comptes d'"incerts". Als socialistes no els hi agrada que els números no comptin encara amb el suport necessari per ser aprovats i que aquests depenguin, per ara, de la CUP: "Un partit radical i inestable". Preguntada sobre si els aprovara "a canvi de res", com havien dit, Romero ha matisat que "per nosaltres no quedarà" pero ha deixat per més endavant veure com es concreta aquest posicionament.

 

Imatge principal: la portaveu del PSC, Alícia Romero, en la roda de premsa d'aquest dimarts per valorar els pressupostos / Foto: ACN