Pere Aragonès tampoc satisfà a la dreta espanyolista. Vox, Ciutadans i el Partit Popular han carregat contra la Conferència que va pronunciar ahir el president de la Generalitat al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) per fer balanç de l'actual legislatura. Després de les crítiques que ha rebut Aragonès per part de partits i entitats independentistes com Junts, la CUP i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), ara s'hi han sumat les tres formacions de la dreta unionista. Així, el diputat de Vox al Parlament, Joan Garriga, ha considerat una "autèntica burla" que el cap de l'executiu volgués referir-se a la Catalunya sencera en el seu discurs.

"És molt fort que parlin de la Catalunya sencera els que divideixen entre bons i mals catalans, els que menyspreen els que ens sentim també espanyols, i els que discriminen el castellà a l'administració pública, als comerços, als rètols i a les escoles", ha afirmat. En aquest sentit, ha assegurat que l'actual Govern independentista està portant el país "cap al precipici", i ha acusat el PSC de fer de "crossa als separatistes".

 

Acte d'autoconsum

Mentrestant, el portaveu de Ciutadans al Parlament, Nacho Martín Blanco, ha opinat que la conferència al MNAC va ser un "acte d'autoconsum i de propaganda per a la seva parròquia" de Pere Aragonès. També va criticar que li fa por com vol redefinir Catalunya. "El nacionalisme defineix i redefineix, ho fa en contra de la realitat perquè no accepta la pluralitat i la diversitat de la societat catalana", ha assegurat. "Volen una Catalunya monolítica". Així, ha exigit al president que abandoni el seu discurs "victimista" i que comenci a treballar per implementar mesures efectives.

En la roda de premsa, Martín Blanco també ha fet un balanç d'aquest any de govern, que ha descrit com a "desastrós". "És una continuació del govern de Quim Torra i dels anteriors", si bé ha reconegut que el tarannà de l'actual cap de l'executiu és més "suau", però lamenta que igualment estigui "tot el dia parlant de referèndums i de l'amnistia".

El diputat taronja també ha aprofitat l'oportunitat per referir-se a la Junta de Portaveus celebrada ahir al Parlament de forma pública (habitualment es fa a porta tancada), i en què la presidenta de la Cambra catalana va donar explicacions pel cas Pau Juvillà. "Va evidenciar-se que Laura Borràs va mentir davant de la cambra, que va mentir a les forces polítiques i que va mentir a la ciutadania". Per això ha exigit la seva dimissió, una decisió que també creu que ha de prendre per la seva participació en el tall de l'avinguda a Meridiana el dissabte, i que la Conselleria d'Interior havia prohibit el dia abans. "Que talli il·legalment un carrer és un una cosa absolutament inaudita a qualsevol altra part del món", ha asseverat.

 

La majoria independentista, "un miratge"

Per la seva banda, el Partit Popular ha aprofitat per recordar que durant la conferència hi havia l'absència destacada de la CUP, que va justificar-se remarcant que no comparteixen "la dinàmica que està emprenent el Govern i que s'allunya cada cop més de l'acord d'investidura i dels compromisos de l'inici de la legislatura". En canvi, als populars els sobta l'assistència del PSC i els comuns a l'acte d'Aragonès, dos partits que consideren la "crossa" del Govern perquè li garanteixen el suport quan no ho fan els anticapitalistes.

Davant d'aquesta situació de desconfiança entre la CUP i l'executiu català, el PP n'extreu una conclusió clara: "La majoria independentista és un miratge". Així ho ha dit el secretari general dels populars a Catalunya, Santi Rodríguez, que ha afirmat que "no hi ha una majoria del 52%, ni una majoria absoluta al Parlament que exerceixi com a tal". Rodríguez també ha aprofitat per assenyalar el president de la Generalitat, a qui acusa d'estar "més preocupat pel seu propi futur que pel de Catalunya". I sobre Laura Borràs també ha estat dur: "Amb ella ja tenim tot el paquet del desprestigi de les institucions", ha clamat.

Tampoc convenç l'independentisme

L'acte va tenir lloc ahir per la tarda a la sala oval del MNAC, coincidint amb el primer aniversari de les eleccions del 14-F que van donar la majoria absoluta a l'independentisme. Aragonès va fer una crida a "reactivar" la força del sobiranisme, "la força institucional i de mobilització política", per obligar l'Estat a "moure's" i avançar en la negociació. "Si la negociació no avança, si no es comencen a visualitzar resultats, és evident que no ens podem quedar de braços plegats", va advertir, tot i que no va concretar quina serà la resposta davant del fracàs de la taula de diàleg.

Des de Junts, el seu secretari general, Jordi Sànchez, ha lamentat que, un any després de les eleccions, Catalunya no compta amb un "lideratge fort" ni tampoc amb un "Govern que marqui una pauta que permeti que la qüestió catalana estigui sobre la taula a la Moncloa o a Europa". Sànchez, que ahir va assistir al MNAC per escoltar el president de la Generalitat, ha assegurat que des del seu partit no sabien quin seria el contingut de la conferència, en la qual, segons ha valorat, "el més important és el que no va dir". "El més rellevant és que expliqui com vol fer el que proposa", ha dit.

I des de la CUP, tres quarts del mateix. La líder de la CUP al Parlament, Dolors Sabater, ha considerat que, a la conferència, Aragonès "no va dir res que faci pensar que les coses es mouran". "Som al mateix punt que fa un any. Calen més fets i menys paraules", ha defensat. Per la cupaire, el Govern ha de deixar d'apostar per la taula de diàleg, ja que l'Estat espanyol "no té cap incentiu per moure's en res". Cap membre de la CUP va assistir a la conferència.