La presidenta de la CUP al Parlament, Dolors Sabater, ha considerat que la conferència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, "no va dir res que faci pensar que les coses es mouran". "Som al mateix punt que fa un any. Calen més fets i menys paraules", ha defensat en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. Coincidint amb el primer aniversari del 14-F, Aragonès va fer una crida a "enfortir" la posició catalana per "pressionar" l'Estat i "desbloquejar" la negociació. Però, segons Sabater, el Govern ha de deixar d'apostar per la taula de diàleg. Assegura que l'Estat espanyol "no té cap incentiu per moure's en res". Cap membre de la CUP va assistir a la conferència. Segons Sabater, hi ha una situació de "legislatura de paràlisi" respecte al camí cap a la independència i per les polítiques "sociovergents".

La presidenta dels anticapitalistes al Parlament ha argumentat que cap representant del seu grup va anar a la conferència com un "gest" per posar en evidència que és una "situació molt crítica". "Estem en un moment d'excepcionalitat política i no en un escenari de resolució democràtica. El gest és un toc d'alerta. Estem davant un Govern que en realitat el que està fent és ser un actiu per normalitzar la situació", ha lamentat. Pel que fa als canvis del Departament d'Interior en l'aplicació de la llei mordassa, Sabater ha dit que el seu partit ho està reclamant "des del primer moment". I ha afegit que a part de les paraules "es necessiten fets". "El que hem de fer és que les coses a més de dir-les, passin", ha conclòs.

 

El discurs d'Aragonès

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va apostar per "activar tots els mecanismes de pressió per desbloquejar la negociació" amb l'Estat, en cas que la taula de diàleg "no avanci". En la conferència "Avancem", que va oferir aquest dilluns al MNAC, Aragonès va afegir que caldrà "obrir vies" i "crear noves oportunitats de negociació" per "pressionar" el govern espanyol i "continuar avançant", si la taula "descarrila". El president també va explicar que obrirà una ronda de contactes amb les institucions del país i els principals actors polítics, econòmics, socials, cívics i culturals "per traduir els consensos en accions polítiques concretes". Aragonès encetarà les reunions amb els electes catalans a Madrid i al Parlament Europeu.

Davant de més de 400 persones convidades, Aragonès va refermar la seva aposta per "obrir noves oportunitats de negociació" i "pressionar" l'Estat si la taula de diàleg "no avança". El president va subratllar que, si aquest espai de negociació entre la Generalitat i la Moncloa "descarrila", l'independentisme no es pot quedar "de braços plegats". "Per això cal activar tots els mecanismes de pressió per desbloquejar la negociació", va asseverar el cap del Govern, que va remarcar la necessitat de "reforçar la posició catalana en la negociació" i forçar així l’Estat "a moure’s i a fer una proposta". Sense entrar en més detalls, Aragonès va afegir que, en aquest escenari, caldria "obrir vies" i "crear noves oportunitats de negociació" quan aquesta "encalla", amb l'objectiu de "continuar avançant si finalment descarrila". El president va insistir que és "imprescindible" que el moviment sobiranista, sigui com sigui, es "reforci i enforteixi" per fer "inevitables" l’amnistia i l’autodeterminació. "Negociació no vol dir rendició", va voler deixar clar.