L'endemà de la conferència del president Aragonès un any després de les eleccions del 14-F de les quals van sorgir la majoria del 52%, el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, ha volgut valorar les paraules del president de la Generalitat, assegurant que ha trobat a faltar alguns elements, com ara un record al president Puigdemont. Alhora, ha reconegut en una entrevista a Catalunya Ràdio que comparteix amb Aragonès la necessitat de recosir la unitat de l'independentista. Amb tot, Sànchez ha lamentat que un any després de les eleccions, Catalunya no compta amb un "lideratge fort" ni tampoc amb un "Govern que marqui una pauta que permeti que la qüestió catalana estigui sobre la taula a la Moncloa o a Europa". 

El secretari general de Junts, que ahir va assistir al MNAC per escoltar el president de la Generalitat, ha assegurat que des del seu partit no sabien quin seria el contingut de la conferència, en la qual, segons ha valorat, "el més important és el que no va dir". Sànchez fa referència així a la manca de concreció d'Aragonès en la seva proposta d'unitat per forçar l'Estat a moure's, sense especificar de quina manera s'ha de fer. "El més rellevant és que expliqui com vol fer el que proposa". A més, l'expresident de l'ANC ha reconegut que alguns elements del discurs el van sorprendre, especialment les paraules d'Aragonès sobre els indults. "Ha dit que havien estat la primera prova del diàleg amb l'Estat", ha recordat Sànchez, que creu que Esquerra Republicana hauria de donar explicacions, ja que a ell no li consta que la mesura de gràcia fos fruit d'una negociació política. De fet, ha apuntat que "van arribar perquè interessaven al govern espanyol", davant la pressió d'Europa. 

Reconeixement a Puigdemont 

Per altra banda, també ha censurat que Aragonès no fes una referència al president Carles Puigdemont i que "barregés la taula de diàleg amb l'exili". Sobre el primer fet, Sànchez ha volgut destacar que la "força de l'independentisme" va créixer entre el 2012 i el 2017, època en què el president a l'exili va ser una figura clau. "He trobat a faltar una referència explícita al president Puigdemont i al president Mas", ha conclòs. Tot i aquestes crítiques, el secretari general de Junts ha rebutjat "posar nota" a la conferència tot fent valer que sí que hi ha punts que comparteix amb el president, com la necessitat d'unitat dins l'independentisme. 

 

Aquesta unitat va ser un dels pilars centrals del discurs d'Aragonès, i tot i que coincideix que s'ha d'anar a "la recerca de la unitat perduda" i que les paraules són necessàries en política, "si els fets no les acompanyen, les paraules no serveixen". "No sé si hem tocat fons", ha reflexionat sobre la unitat, però sigui com sigui ha demanat "refer entre tots la visió compartida d'on som i què hem de fer per seguir avançant". Sobre la relació actual entre els dos socis de Govern, ha advertit que cap dels dos partits ha sabut trobar "les confiances ni les relacions que ens donin fortalesa" i ha reclamat valentia per parlar d'aquesta situació. Amb tot, ha rebutjat de tractar de deslleial ERC, perquè els republicans també ho podrien fer: "És qüestió d'asseure's i parlar". 

Alternativa a la taula 

Per altra banda, Sànchez ha aprofitat per reiterar la necessitat de trobar una alternativa a la taula de diàleg, un any després de les eleccions: "És una obligació". A més, ha recordat que la posició sobre la taula sempre ha estat escèptica i que des de Junts s'ha anat reiterant que no hi ha les condicions perquè funcioni. Amb tot, creu que el president ja va mostrar durant el discurs de Sant Esteve la necessitat de buscar una altra opció i que la taula de diàleg "no ha funcionat com ERC s'esperava". 

Finalment, Sànchez també s'ha pronunciat sobre les polèmiques de la setmana, totes dues protagonitzades per la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Sobre la retirada de l'escó del cupaire Pau Juvillà, ha apuntat que  "és evident que no s'han fet bé les coses" i que la Cambra catalana es deu a la voluntat dels seus representants. Sobre la prohibició dels talls de la Meridiana, ha considerat un error la decisió d'Interior, ja que el que feien els manifestants era "recordar quelcom que no hauríem d'oblidar", en referència a la repressió de l'Estat i creu que la polèmica presència de la presidenta del Parlament és innecessària: "No cal alimentar polèmiques al voltant d'aquest fet", ha conclòs.