La Mesa del Parlament ha decidit aquest dijous rebutjar les peticions de reconsideració que havien presentat Vox i Ciutadans contra un grapat de propostes de resolució dels grups independentistes. Amb motiu del debat de política general que s'està celebrant aquesta setmana a la cambra catalana, ERC, Junts i la CUP van registrar dimecres una bateria de resolucions en l'eix nacional que reivindiquen el dret a l'autodeterminació de Catalunya. Els dos partits espanyolistes han intentat evitar el debat i votació d'aquests textos presentant aquests recursos davant la Mesa, però l'ofensiva ha fracassat perquè l'òrgan parlamentari els ha tombat. En total, Vox i Cs han pretès torpedinar, en va, tres propostes de resolució de Junts, una d'ERC i una de la CUP.

Contra el dret a l'autodeterminació

Per la seva banda, els ultres han demanat a la Mesa del Parlament que no admetés dues resolucions de Junts i una de la CUP. Concretament, els textos dels de Jordi Turull i Laura Borràs portaven per títol 'El dia 1 d'octubre, els catalans vam decidir constituir Catalunya en un Estat independent en forma de República' i 'Preparem-nos'. La primera reivindica la memòria d'aquella jornada, que descriu com un referèndum "legal i legítim" que "legitima la unilateralitat i la desobediència". A més, remarca que "només un mandat sorgit d'un referèndum d'autodeterminació acordat amb l'Estat espanyol podria substituir el del referèndum de l'1 d'octubre de 2017", mentre que la segona interpel·la diverses conselleries, a més de l'executiu en general, perquè "continuïn desplegant plans específics per tal de reduir la dependència de les estructures polítiques i econòmiques de l'Estat espanyol, a augmentar la sobirania de Catalunya en tots els camps, i a preparar-nos per exercir el dret a l'autodeterminació".

Pel que fa a la proposta dels cupaires, sota el nom 'Independència per canviar-ho tot, canviar-ho tot per la independència', el text insta la Generalitat a "no cooperar en l'estabilització de les institucions de l'Estat". A més, pretén "rebutjar l'agenda del retrobament proposada pel Govern espanyol i avalada per les organitzacions patronals, i encetar un nou cicle polític de conflicte i ruptura amb l'Estat en la defensa del dret a l'autodeterminació". En els tres casos, Vox argumenta que l'autodeterminació no està reconeguda a la Constitució i, per tant, considera que admetre una resolució d'aquest tipus seria inconstitucional.

Per la seva banda, Ciutadans també situa en el seu ull de mira les mateixes tres propostes que ha intentat fer punxar Vox, però n'ha afegit dues més: una de Junts i una d'ERC. La primera proposta, sota el títol 'Expliquem-nos' busca "persistir en la recerca de justícia i reconeixement en l'àmbit internacional", amb la intenció de generar complicitats arreu del món i denunciar la repressió de l'Estat en aquest escenari. La dels republicans, 'En defensa de la República Catalana', deixa clar que el 80% dels catalans volen "decidir democràticament el futur polític del país" i aposta per resoldre el conflicte amb l'Estat "per la via política i democràtica". Com els ultres, els taronges recorden que el Tribunal Constitucional s'ha pronunciat en contra d'admetre pronunciaments de la cambra a favor del dret a l'autodeterminació.