El moment de màxima tensió ja es va viure ahir durant el debat de política general al Parlament de Catalunya. Junts per Catalunya va tornar a suspendre l'acció del govern pel que fa a l'eix nacional i va instar el president Aragonès a rectificar o sotmetre's a una qüestió de confiança. La resposta del cap del Govern: que prenguin una decisió sobre la seva continuïtat a l'executiu i que Esquerra Republicana està disposada a governar en solitari. Ara tot plegat ha tingut una traducció en les propostes de resolució, que s'han registrat aquest dimecres al matí. Els dos socis de la Generalitat han presentat fins a 22 propostes conjuntes d'àmbits sectorials, però han estat incapaços de pactar-ne cap pel que fa a l'autodeterminació de Catalunya. No obstant això, encara tenen marge fins a les dotze del migdia per a transaccionar textos. El que està clar és que l'acord de la claredat d'Aragonès ha nascut pràcticament mort.

Així, de moment només hi ha propostes de resolució en solitari. ERC n’ha presentat una “en defensa de la República Catalana”. Aquesta deixa clar que el 80% dels catalans “volen decidir democràticament el futur polític del país” i “manifesta el compromís inequívoc per treballar i assolir la República Catalana a través de l’exercici democràtic”. Aquest mateix document constata que el conflicte “s’ha de resoldre per la via política i democràtica” i exigeix la fi de la repressió i la persecució política contra l’independentisme a través d’una llei d’amnistia.

Per la seva banda, Junts n'ha presentat quatre en aquest àmbit, que confia poder consensuar amb republicans i cupaires. Una primera proposta defensa la legitimitat del resultat del referèndum de l'1-O, una votació que legitima la unilateralitat i la desobediència i que aquesta pròxima setmana celebra el seu cinquè aniversari. En aquest sentit, assenyala que "només un mandat sorgit d’un referèndum d’autodeterminació acordat amb l’Estat espanyol podria substituir el del referèndum de l’1 d’octubre de 2017". La segona insta les diferents conselleries a "desplegar plans específics per tal de reduir la dependència de les estructures polítiques i econòmiques de l’Estat espanyol". La tercera se centra en la denúncia a escala internacional de la repressió i persecució de l'independentisme per part de l'Estat espanyol. I la quarta pretén posar en evidència el "menysteniment" de l'Estat envers Catalunya, situant com a exemples la manca de finançament, l'afany recentralitzador i el menyspreu de les lleis i resolucions que aprova el Parlament.

L'ultimàtum de Junts

Aquest dimarts, Junts va exposar obertament davant de l'hemicicle les diferències que manté amb ERC i va exigir al president, Pere Aragonès, que respongui si pensa complir els compromisos que incloïa el pacte que va permetre la seva investidura i que encara no s'han materialitzat. No només això, el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, va advertir que en cas que no es concreti aquesta resposta demanarà al president, Pere Aragonès, que se sotmeti a una qüestió de confiança. Per la seva banda, Aragonès va reclamar als socis un compromís clar amb l'estabilitat del Govern.

Ara bé, l'endemà al matí s'han intentat rebaixar les tensions. Fonts de Junts han explicat que no posen "ni terminis ni ultimàtums" perquè hi hagi aquesta qüestió de confiança, i recorden que la decisió l'ha de prendre el president de la Generalitat. A més, asseguren que ara mateix no es troben "en aquest escenari", i que per la seva banda reclamen "concreció i garanties" a Esquerra Republicana per complir l'acord de Govern. "El que dona estabilitat és complir els acords", assenyalen aquestes mateixes fonts, que insisteixen que encara donen temps a Aragonès per avançar en l'eix nacional. Tot i això, també avisen que, si no es compleix el pacte d'investidura, "per radicalitat democràtica" hauria de presentar ell mateix la qüestió de confiança.

Aragonès suspèn l'agenda

Això no ha evitat, però, que, després del xoc evidenciat amb Junts per Catalunya aquest dimarts a la nit al Parlament, el president Pere Aragonès ha decidit suspendre la seva agenda pública d'aquest dimecres. Segons fonts de Presidència consultades per ElNacional.cat, el cap del Govern romandrà tot el dia al Palau de la Generalitat, on mantindrà diverses reunions. Des del seu equip evidencien l'esquerda de les relacions després de les intervencions a la cambra catalana. Tot i això, reiteren que Aragonès no se sotmetrà a una qüestió de confiança. Fins i tot obren la porta a governar en solitari si Junts decideix sortir de l'executiu.