Comença la pluja de reaccions de la dreta espanyolista. Tant Vox com Ciutadans han aprofitat el dictamen de la Junta Electoral Central (JEC) que estipula que el president a l'exili, Carles Puigdemont, "no ha adquirit la seva condició plena de diputat al Parlament Europeu perquè no ha complert el requisit d’acatament constitucional". Unes paraules a les quals la dreta s'ha aferrat per tal de poder carregar contra Puigdemont i exigir que perdi la seva acta d'eurodiputat al Parlament Europeu. Això, de retruc, podria suposar la seva pèrdua d'immunitat, segons assenyalen. La JEC s’ha pronunciat de la mateixa manera tant per a Puigdemont com per a Toni Comín, Clara Ponsatí (tots tres de Junts per Catalunya) i Jordi Solé (d'ERC).

Per part de Vox s'ha pronunciat el líder de la ultradreta espanyola a Europa, Jorge Buxadé, qui en un tuit ha assenyalat que l'Eurocambra "vulnera la llei espanyola" en tenir Puigdemont com a diputat. "Ho hem exigit des del principi. És una vulneració gravíssima de la sobirania nacional", ha retret. No només això, sinó que ha dibuixat escenaris de futur, afirmant que si el Tribunal de Justícia de la Unió Europea "confirma l'arbitrarietat, quedarà desacreditat".

Ciutadans aprofita per fer campanya

Qui més ha aprofitat el cas per reivindicar-se en oposició a Puigdemont ha estat Ciutadans, en hores baixes a l'escenari de la política espanyola. En un comunicat, el president de la Comissió d'Assumptes Jurídics del Parlament Europeu i portaveu dels taronges, Adrián Vázquez, ha assenyalat que aquests europarlamentaris catalans "no han complert el procediment legal per ser eurodiputats", a diferència de la resta. "La presidenta Roberta Metsola té a les seves mans retirar les prerrogatives adjuntes a l'acta d'eurodiputat, seguint les indicacions de la JEC". També el líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha recollit el guant per celebrar la notícia i criticar que el govern espanyol "vergonyosament declini defensar la dignitat d'Espanya i la seva potestat per aplicar el nostre dret a les institucions europees".

I el portaveu taronja al Congrés dels Diputats, Edmundo Bal, ha comparegut davant els micròfons de la premsa a Madrid per llançar-se en una línia similar. Així, ha recordat que el text de la JEC aposta perquè l'escó de Puigdemont quedi "vacant, en suspens" fins que compleixi el requisit de jurar o prometre l'acatament a la Constitució. De fet, l'òrgan convida el president a viatjar fins a Madrid per fer-ho. "Una de les coses que evidentment quedaria en suspens és el privilegi de la immunitat que tants processos té a Europa, instats també des d'Espanya pel jutge Pablo Llarena", afegeix Bal en el seu atac contra l'independentisme a l'exili.