L'advocat del president de la Generalitat a l'exili Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha reaccionat a Twitter al dictamen de la Junta Electoral Central (JEC) sobre la condició d'eurodiputat de Puigdemont. En una críptica i irònica piulada, Boye, ha escrit: "Aclarit, la terra és plana...". Un missatge concís i irònic que posa de manifest el desacord de l'advocat amb aquest dictamen de la JEC que contradiu el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. La reacció de Boye arriba després de la decisió de la JEC de dictaminar que Puigdemont no té la condició plena com a eurodiputat si no passa per Madrid a recollir l'acta.

Tweet BOYE reaccio puigdemont JEC Twitter
La piulada de Gonzalo Boye / Twitter

Aquest dijous, la Junta Electoral Central ha dictaminat que el president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, ha d'acudir a Madrid per recollir la seva credencial d'eurodiputat. Concretament, la Junta Electoral Central ha dictaminat que Puigdemont “no ha adquirit la seva condició plena de diputat al Parlament Europeu perquè no ha complert el requisit d’acatament constitucional”, posicionant-se així en contra del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. A causa d'això la JEC demana que l'escó de Puigdemont "quedi vacant temporalment", fins que no es produeixi aquest acatament, i que conseqüentment Puigdemont perdi els seus drets com a eurodiputat.

El posicionament de la JEC és el mateix tant per Puigdemont, com per Toni Comín i Clara Ponsatí, de Junts per Catalunya, i Jordi Solé, d'ERC. Aquest dictamen de la Junta Electoral Central s'ha produït a conseqüència de què la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, preguntés a la JEC si podia confirmar que aquests tres eurodiputats es trobaven a la llista de 59 càrrecs proclamats electes a les eleccions europees de l'any 2019, després que el comitè d'Afers Jurídics de la cambra no pogués verificar les credencials dels eurodiputats.

Després de les eleccions europees del 2019, la JEC va reconèixer que Puigdemont, Comín, Ponsatí i Solé havien estat elegits, però posteriorment no els va incloure en la llista que havia d'enviar-se a Brussel·les atès que no van acudir al Congrés dels Diputats per jurar o prometre la Constitució espanyola, ja que en aquell moment ja estaven a l'exili. Sis mesos més tard, l'Eurocambra va reconèixer els escons dels dos polítics exiliats, de la mateixa manera que va passar amb Ponsatí, que poc després, va ocupar un dels escons que van deixar buits els eurodiputats anglesos amb l'aprovació del Brèxit. En el cas de Jordi Solé, hi ha una diferència i és que va assumir l'escó sense jurar la Constitució, però, en canvi, sí que es va presentar al Congrés.