La primera reunió dels vocals progressistes del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per estudiar una dimissió en bloc va acabar amb una aposta per seguir rumiant aquesta decisió en els pròxims dies. La trobada es va produir aquest divendres, després que una primera vocal, Concepción Sáez fes una passa endavant en els últims dies i dimitís del seu càrrec per denunciar la situació "insostenible" en què es troba la institució. Durant la trobada de divendres es va debatre la possibilitat de seguir el seu exemple i dimitir en bloc: cadascú haurà de comunicar la seva decisió de manera individual, però consensuada, per deixar sense quòrum el Poder Judicial després d'anys en una situació de bloqueig: el seu mandat va expirar el 2018 i des de llavors, més de quatre anys després, no s'ha aconseguit renovar. 

En la reunió hi van participar el president del CGPJ, Rafael Mozo i els vocals Clara Matínez, Álvaro Cuesta i de manera telemàtica Pilar Sepúlveda. Sáez també va ser-hi present i va rebre el suport dels seus companys. Amb tot, no hi van poder anar els tres vocals restants, imprescindibles per la dimissió en bloc. Aquests són Mar Cabrejas, Roser Bach i Enrique Lucas. Davant la seva absència han apostat per tronar-se a trobar la setmana vinent i decidir llavors quin és el seu següent pas, ja que ara mateix, existeixen dubtes jurídics sobre quines seran les repercussions de la seva decisió. Mozo hi té un paper clau, com a president de la institució, ja que hauria de ser l'últim a renunciar, després d'acceptar les dimissions dels seus companys. 

Com a mínim, 8 dimissions 

De moment, però, i a l'espera de veure que decideixen els progressistes en les pròximes reunions, l'única que ha presentat oficialment la seva dimissió és Sáez i si Mozo atén la seva petició de Sáez en el pròxim ple del 30 de març, això implicaria decantar la balança ideològica dins l'òrgan a favor del conservadorisme. La marxa de la vocal deixaria 10 membres proposats pel PP i només 7 de progressistes (1 pel PNB i 6 pel PSOE), així com tres dels vint-i-un seients vacants, a conseqüència de la mort d'una vocal i la jubilació d'un altre en el temps que fa que l'òrgan es troba en funcions. A més a més, independentment de si dimiteix o no, s'espera que el president Mozo, també de l'ala progressista, es jubili l'any que ve. Per altra banda, associacions com ara Jutges per la Democràcia fa temps que pressionen els progressistes perquè dimiteixin, tal com ara es plantejen, i forçar així la renovació de l'òrgan. 

Amb aquest escenari, si no es tracta d'una dimissió en bloc, aquesta resultarà del tot inútil, ja que deixarà els conservadors en una posició amb encara més superioritat que l'actual. Així, com a mínim 8 vocals han de dimitir de manera individual però consensuada. El gran dubte és si en aquestes pròximes reunions aconseguiran arribar a un acord, ja que no tots els progressistes tenen la mateixa predisposició a dimitir i abandonar el Consell General del Poder Judicial.