Després que la vocal progressista Concepción Sáez presentés la seva dimissió aquest dimecres per la situació "insostenible" del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), la resta de vocals d'aquest sector estudiaran forçar-ne la renovació amb una dimissió en bloc, segons ha avançat elDiario.es. Els set vocals triats per PSOE i el PNB, juntament amb Sáez, proposada per IU, es reuniran aquest divendres per debatre sobre la situació de l'òrgan de govern dels jutges i prendre una decisió sobre la possibilitat de dimitir en bloc, que podria obrir el camí per posar fi al bloqueig de gairebé cinc anys. 

El president interí del CGPJ, Rafael Mozo, ha convocat aquesta reunió a proposta del vocal Álvaro Cuesta, segons ha informat el mitjà citat. Cuesta ha enviat un missatge a la resta de jutges en el qual els insta a "obrir el debat sobre la situació del CGPJ i la possible dimissió dels vocals" després de la recent dimissió de Sáez i del president Carlos Lesmes el passat mes d'octubre. "Si en marxem vuit, com a mínim, ja no es constituirà vàlidament el ple", ha assenyalat, i ha proposat "abordar i afrontar aquesta qüestió de forma coordinada".

Tenint en compte que Mozo encara ha d'acceptar la dimissió de Sáez en el ple del pròxim 30 de març, actualment l'òrgan de govern dels jutges compta amb 8 vocals progressistes—incloent-hi el president— i 10 de conservadors, proposats pel Partit Popular. La llei del Poder Judicial estableix que per a la constitució del ple "sempre serà necessària, com a mínim, la presència de 10 vocals i el president". Per aquest motiu, la possible dimissió en bloc del sector progressista impossibilitaria constituir el ple. Amb tot, hi ha espai per a la interpretació, i hi ha qui apunta que l'estratègia no seria bona perquè es podria considerar que Mozo és un president suplent i que, per tant, amb 10 vocals el CGPJ pot seguir funcionant. 

L'avantatge d'una dimissió en bloc és que permetria paralitzar el Poder Judicial, quan, en canvi, un degoteig de dimissions suposaria deixar l'òrgan en mans conservadores. Segons informa Europa Press, hi ha vocals progressistes disposats a seguir les passes de Sáez si es tracta d'una decisió conjunta, però altres veus són més prudents i afirmen que encara "no hi ha res definitiu" i que tan sols es tracta d'escoltar l'opinió de tots els membres. De fet, es preveu que se celebrin més reunions a partir de dilluns fins a acordar una postura comuna de cara al ple del pròxim dijous. Sigui com sigui, qualsevol moviment s'efectuaria després que el CGPJ hagi finalitzat la designació dels membres judicials de les audiències de les juntes electorals provincials amb vista a les eleccions del 28 de maig.