La vocal progressista del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Concepción Sáez, ha presentat la seva dimissió al president del Consell General del Poder Judicial, Rafael Mozo, com a membre del màxim òrgan de govern dels jutges, ha avançat la televisió pública espanyola aquest dimecres.

En una missiva enviada a Mozo, la vocal elegida a proposta d’Izquierda Unida va basar la seva decisió per la “insostenible” situació del CGPJ. El mandat del CPG va expirar el desembre del 2018 i des d’aleshores està en funcions amb majoria conservadora. Durant els últims cinc anys, el govern espanyol ha provat de renovar-lo tal com fixa la Constitució, però mai no s’ha aconseguit un acord amb el principal partit a l’oposició, el PP.

La formació d’Alberto Núñez Feijóo ha impedit qualsevol possibilitat de canvi per a la renovació diverses vegades excusant-se en diferents motius. Concepción Sáez porta treballant al màxim organisme de govern dels jutges des de l'any 2013, quan va ser elegida.

El CGPJ té ara 17 vocals, dels 20 que hauria de tenir

L'actual CGPJ es va conformar el 4 de desembre del 2013 amb 20 vocals que actualment són 17, després de la dimissió de Sáez, perquè en aquests 9 anys un d'ells, Rafael Fernández Valverde, s'ha jubilat, i una altra, Victoria Cinto, va morir. A això se suma la dimissió de Carlos Lesmes com a president del Consell i del Tribunal Suprem (TS) el 9 d'octubre passat, precisament per forçar la renovació. A més, la situació podria empitjorar perquè el president interí de l'òrgan, Rafael Mozo, també es jubilarà el pròxim any.

"He meditat des de fa temps el sentit que té seguir exercint el càrrec per al qual vaig ser nomenada el desembre del 2013", comença explicant Sáez a la seva carta, a la qual ha tingut accés RTVE.

"Transcorreguts els cinc anys del mandat que preveu la Constitució més quatre més en funcions, la qüestió esdevé ineludible. La meva decisió és presentar la renúncia", agrega en la carta feta arribar a Mozo, a qui li demana que accepti la seva sortida.

No obstant això, segons diu la televisió pública, el president està valorant l'acceptació de la renúncia, tal com estableix l'article 582.1 LOPJ, que no es produirà abans del Ple del pròxim dia 30.

"Comprendràs que la situació ja es fa insostenible. He confiat que la renovació es produiria en algun moment de les successives ocasions en què semblava imminent [...] he aguantat el transcurs dels mesos i els anys no sense inquietud ni incomoditat. Resulta difícil pronosticar quan i com es resoldrà aquesta crisi que tanta deslegitimació està provocant sobre la imatge del nostre sistema judicial”, argumenta Sáez al seu escrit.

"La incapacitat de prendre determinades decisions en l'exercici ordinari de les competències d'aquest òrgan alhora que es clama per la recuperació de competències impròpies d'un Consell en funcions, ha acabat esgotant la meva paciència", afegeix Sáez.