L'associació Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JJpD) ha demanat a Carlos Lesmes, president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, que dimiteixi i renunciï al càrrec per poder desbloquejar la renovació de l'òrgan judicial. Segons la mateixa organització, Lesmes no ha descartat aquesta idea si "es donen les circumstàncies adequades" i si hi ha "unitat entre les diferents associacions de jutges".

Un dels portaveus de l'entitat, Fernando de la Fuente, ha assegurat que els vocals del Consell General del Poder Judicial estarien "en la situació de voler fer el pas" per presentar la seva dimissió en bloc si hi hagués "un detonant", com ara per exemple un "avís" per part de la Unió Europea. Des de JJpD, sostenen que aquesta acció podria ser una forma de forçar que es renovin els òrgans judicials.

De la Fuente ha explicat després de reunir-se amb Carlos Lesmes que el propi president del Tribunal Suprem i del CGPJ ha manifestat que està "fart" de la situació i que això està portant a una "degradació" de les institucions judicials, que es troben en un període "insostenible", atès que està desproveït de les seves competències. Fa més de dos anys que, segons estableix la Constitució, s'hauria d'haver reformat el Consell General del Poder Judicial.

Es reuniran amb els partits polítics

Jutgesses i Jutges per a la Democràcia ha traslladat que Lesmes els ha avançat que el "malestar" que tenen estarà molt present en el tradicional discurs que es pronuncia en el marc de l'obertura de l'any judicial, que es fa cada setembre.

Per intentar desbloquejar la situació, l'entitat ha anunciat que es reunirà amb els diferents grups parlamentaris amb representació al Congrés dels Diputats. Ara bé, la portaveu principal de JJpD, Ascensión Martín, ha volgut "denunciar l'actitud del Partit Popular", ja que expliquen que és l'única formació que encara no ha contestat a la carta que l'associació va enviar als diferents grups polítics. En aquest sentit, Martín ha lamentat que "no podem demanar als ciutadans que compleixin les lleis i, en canvi, hi hagi un partit que no compleixi la Constitució".

En el marc dels contactes per aconseguir desbloquejar la reforma del CGPJ, Jutgesses i Jutges per a la Democràcia també ha anunciat la seva intenció de parlar amb el comissari de Justícia europeu, Didier Reynders, per tal que faci servir els "mecanismes interiors" dels quals disposa la Unió Europea per traslladar una renovació "immediata" de l'òrgan judicial. Paral·lelament, els magistrats també volen reunir-se amb la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, i el nou president del Senat, Ander Gil. Aquest dimecres mateix ja es trobaran, precisament, amb l'antecessora de Gil al Senat, Pilar Llop, que dilluns va jurar el càrrec de ministra de Justícia.

El mes d'abril, el Congrés va aprovar limitar les competències de Carlos Lesmes i, donat que el CGPJ té el mandat caducat, ara el president de l'òrgan ja no pot nomenar nous magistrats perquè està en funcions.

 

Imatge principal: Carlos Lesmes, president del Tribunal Suprem i del CGPJ, en una foto d'arxiu. Europa Press.