Una polèmica ha obligat Rafael Mozo a ajustar-se el sou de president del CGPJ i el Tribunal Suprem. Així, ha renunciat al salari que correspon a qui és al capdavant d'ambdues institucions i s'ha quedat només amb el de vocal — per tal d'evitar "qualsevol menyscabament" a la seva "honorabilitat" i a la "imatge" de l'òrgan de govern dels jutges. La controvèrsia havia saltat aquest mateix dimecres, quan s'ha sabut que Mozo cobrava 151.000 euros com a president del Poder Judicial i del Suprem "sense trepitjar el tribunal". És clar, ell només és president de la primera institució: l'altra està presidida per Francisco Marín Castán.

En aquest punt és important recordar que tot va començar amb la dimissió de Carlos Lesmes com a president tant del CGPJ com del Suprem, per tal de forçar un acord polític de renovació de l'òrgan de govern dels jutges. Això va suposar una bicefàlia en el Poder Judicial: Mozo va accedir de manera interina a la presidència del CGPJ, mentre que Marín Castán va quedar-se amb la presidència del Suprem — davant la negativa d'ambdues institucions a acceptar el successor designat per l'altra com a nou cap. Quina ha estat ara la polèmica? Que Mozo cobrava el sou que correspon a qui és al capdavant d'ambdues seus.

L'anunci de Rafael Mozo

En un comunicat difós pel mateix Poder Judicial, Mozo ha explicat que les retribucions que rep des del passat 13 d'octubre són les establertes segons l'article 22.1.1 de la Llei de pressupostos generals de l'Estat. És a dir, que va consultar per correu electrònic a la Gerència del CGPJ sobre quina era la retribució que li corresponia com a president suplent del CGPJ. La resposta? Que el sou és el taxat en l'esmentat precepte per a qui exerceix ambdós càrrecs perquè constitueix "una partida inescindible, l'única prevista per la llei i l'única, per tant, que el CGPJ pot abonar".

"Malgrat tot això, i malgrat que en tot moment he actuat conforme a dret i d'acord amb els criteris i informacions dels òrgans tècnics del Consell General del Poder Judicial, per evitar qualsevol menyscabament a la meva honorabilitat i a la imatge del Consell General del Poder Judicial, renuncio des d'aquest moment a percebre cap retribució que excedeixi de la qual em correspondria com a vocal de l'òrgan de govern dels jutges", ha anunciat Mozo. Segons dades de la institució, al president li correspon un sou anual de 145.351,14 euros — mentre que als vocals els correspon 125.366.60 euros. És veritat que a ambdós salaris cal sumar els triennis i altres complements per antiguitat.