José Manuel Villarejo estreny el cercle sobre Mariano Rajoy. L'excomissari ha declarat aquest divendres davant l'Audiència Nacional pel cas Kitchen, causa que investiga el presumpte espionatge il·legal a Luis Bárcenas. Villarejo s'ha ratificat en allò que va revelar en la comissió d'investigació d'aquesta operació al Congrés: que s'intercanviava missatges amb l'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, per informar-lo de l'operació. L'imputat assegura que el contacte entre ambdós va durar "diversos mesos" perquè l'exlíder popular tenia "interès personal en el tema" i considerava la qüestió "un problema d'Estat".

El que Villarejo hauria declarat és que Rajoy es mostrava "interessat" a conèixer si l'operació estava funcionant bé. Especialment, el que semblaria que preocupava al també expresident del Partit Popular és si Bárcenas tenia "informació i documentació compromesa" del partit i d'ell. El comissari jubilat ha afirmat que creu que Rajoy era "molt desconfiat" i que per això parlava amb ell directament. Però no és l'únic membre del partit conservador a qui implica: novament, Villarejo ha sostingut que ell va informar María Dolores de Cospedal de la interlocució amb el president espanyol i que, de fet, l'ex-secretària general del PP va participar en el trasllat de missatges entre un i l'altre.

La versió de Villarejo

El comissari jubilat ha relatat en seu judicial davant del jutge Manuel García-Castellón que, per parlar amb Mariano Rajoy, disposava de dos números de telèfon. En un d'ells, l'expresident mai contestava, però amb l'altre sí que es podia comunicar amb ell. Sobre qui li va donar els telèfons, Villarejo ha assegurat que no recordava si havia estat algú del CNI o bé Cospedal.

villarejo audiencia nacional 2 europa pressImatge: José Manuel Villarejo, juntament amb el seu advocat, arribant a l'Audiència Nacional. Europa Press.

L'excomissari ha anat més enllà i ha expressat que l'aleshores director del CNI, Félix Sanz Roldán, considerava que "l'espionatge a Bárcenas era convenient perquè l'extresorer no només guardava informació compromesa del PP, sinó que també podia afectar a les institucions de l'Estat".

El tercer nom dels populars que també ha saltat a l'escena és el de Soraya Sáenz de Santamaría, exvicepresidenta del govern Rajoy. L'expolicia ha dit que tenia contacte "bidireccional" amb ella i que intercanviava missatges amb ella a través d'una tercera persona que, alhora, parlava amb la que era cap de gabinet de Sáenz de Santamaría. De fet, ha sostingut que l'exvicepresidenta disposava d'una còpia d'alguna documentació extreta a Luis Bárcenas.

Reunions amb Cospedal al Ministeri de Defensa

Aquesta mateixa setmana, María Dolores de Cospedal compareixia a l'Audiència Nacional i reconeixia que s'havia reunit amb Villarejo en alguna ocasió. El que va ser cap de gabinet de l'exministra de Defensa va dir que ell s'encarregava de recollir amb el cotxe oficial del PP al comissari a uns 40 metres de Gènova 13 per tal de fer-lo entrar a la seu pel garatge i, així, evitar que hi hagués constància de les seves visites. Ara, en la seva declaració, José Manuel Villarejo ha narrat que també es va trobar amb ella al seu despatx del Ministeri de Defensa i, fins i tot, en algun restaurant de Marbella.

Tot i això, ha descartat que Cospedal i el seu marit, Ignacio López del Hierro, li fessin algun encàrrec concret i que li paguessin per alguna tasca. Aquesta pregunta s'ha realitzat perquè en les famoses agendes requisades del comissari apareixen anotacions que podrien indicar que va rebre algun pagament de l'ex-secretària general del PP. Sobre els seus diaris, s'ha limitat a declarar que creia que era la seva lletra i ha refusat fer afirmacions al respecte fins "tenir còpies" d'aquestes.

En relació amb el seu paper en l'operació Kitchen, José Manuel Villarejo ha explicat que va començar fer treballs perquè "li van demanar des del Ministeri de l'Interior" i ha donat tres noms: Jorge Fernández Díaz (exministre de l'Interior), Francisco Martínez (que va ser secretari d'Estat de Seguretat) i Ignacio Cosidó (ex-director general de la Policia espanyola). La funció que li van encomanar va ser, segons ell, la de fer "tasques d'intel·ligència" per aconseguir el material "compromès" que afectava el PP i a l'Estat. En aquesta línia, ha confirmat que va convèncer al xòfer de Bárcenas per espiar-lo.

Finalment, l'expolicia ha recolzat la versió del que va ser inspector en cap de la Gürtel, Manuel Morocho, que va exposar que va rebre pressions per part de José Luis Olivera (excap de la UDEF) per boicotejar les seves indagacions. Villarejo ha asseverat que personalment va fer gestions per tal que Morocho tingués "un millor destí" dins de la Policia.

 

Imatge principal: José Manuel Villarejo, abans de declarar aquest divendres davant de l'Audiència Nacional. Europa Press.