El jutge que instrueix la causa del cas Kitchen, Manuel García-Castellón, ha imputat l'excap de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF), José Luis Olivera, per haver intentat obstruir, presumptament, la investigació contra el Partit Popular pel seu finançament il·legal i l'espionatge a Luis Bárcenas. La decisió del magistrat arriba després que Manuel Morocho, que fou inspector en cap de la UDEF, declarés aquest dimarts diverses maniobres que hauria fet Olivera per entorpir el seu treball de recollir documentació i proves dels casos de corrupció vinculats als populars.

D'aquesta forma, García-Castellón ha citat a declarar com a investigat l'excap de la UDEF, José Luis Olivera, el proper 28 de juny a les 10 hores. Olivera declararà un dia abans que l'exsecretària general del Partit Popular, María Dolores de Cospedal.

La declaració de Manuel Morocho

En el marc del cas Kitchen, el jutge instructor del cas, Manuel García-Castellón, va prendre declaració aquest dimarts a Manuel Morocho, inspector en cap de la Policia espanyola. Morocho va narrar totes les "anomalies i pressions paral·leles" que va rebre per boicotejar les indagacions sobre el cas Gürtel (que, en aquell moment, feia com a inspector en cap de la UDEF) i els intents per apartar-lo de la investigació.

El magistrat va citar Morocho després de sospitar d'aquestes maniobres contra ell pels escrits de les agendes de l'excomissari José Manuel Villarejo, ara comissades pel jutge. L'actual inspector en cap de la Policia espanyola va explicar nombrosos episodis en què se li va demanar que els seus informes no afectessin a dirigents del PP. Un exemple que va concretar va ser un informe sobre Jesús Sepúlveda, exalcalde de Pozuelo de Alarcón. Segons Morocho, l'informe estava enllestit el gener de 2011, però no es va entregar al jutjat fins al 2012 perquè José Luis Olivera ho hauria paralitzat.

Per altra banda, el juny de 2013, en una cafeteria, es va trobar Olivera amb l'excap de la UDEF i aquest li va oferir un lloc a l'ambaixada de Lisboa o fins i tot a l'ONU per apartar-lo del cas. Durant la trobada, segons Morocho, Olivera va rebre una trucada de l'aleshores ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, en la que suposadament li preguntava si estava amb l'inspector en cap de la UDEF.

La declaració de Manuel Morocho se suma als apunts de Villarejo a les seves agendes. El 31 de gener de 2014, l'excomissari va escriure "Parlar sobre Morocho transmetre pressió" i, més endavant, el 30 d'abril del mateix any, va anotar: "Aviso problemes últim inf MOROC".

José Luis Olivera va ser cap de la UDEF des de la seva creació amb el govern de José Luis Zapatero fins al 2013, quan va ser nomenat director del Centre d'Investigació contra el Crim Organitzat. Aquest organisme es va ampliar al Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat. L'octubre de 2019 es va incorporar a l'àrea de seguretat de la Reial Federació Espanyola de Futbol com a gestor de riscos.

 

Imatge principal: José Luis Olivera, en una compareixença a la comissió del cas Kitchen del Congrés dels Diputats. Europa Press.