El jutge de l'Audiència Nacional que investiga una presumpta operació "parapolicial" d'espionatge a l'extresorer del PP Luis Bárcenas, la Kitchen, ha citat com investigats el proper 2 de juny a l'excomissari José Manuel Villarejo i a l'exnúmero dos del Ministeri de l'Interior Francisco Martínez. La decisió del magistrat Manuel García Castellón es produeix un dia després que l'excomissari José Manuel Villarejo admetés davant de la comissió parlamentària que també investiga aquesta operació haver tingut contacte directe via missatges "monosil·làbics" amb l'expresident del Govern Mariano Rajoy sobre l'operatiu.

Ambdós estan investigats des de fa temps en aquesta peça del denominat "cas Tàndem", el jutge els cita que tornin a declarar en qualitat d'imputats pels presumptes delictes de malversació de fons públics, prevaricació i descobriment i revelació de secrets.

Què va dir Villarejo?

Durant la seva compareixença, de tres hores i mitja, Villarejo va indicar que estaven al corrent de l'operatiu Rajoy, la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría; l'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal; l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz i l'exsecretari d'Estat de Seguretat Francisco Martínez, que era qui, segons ell, reportava a Sáenz de Santamaría en estar implicat el CNI.

En la seva intervenció d'ahir en el Congrés, el comissari jubilat va assenyalar que no només es buscava aquesta documentació, sinó també aquella que se sospitava que podia guardar l'extresorer del PP i que podia afectar als interessos d'altes institucions de l'Estat, i era en això últim en què ell va creure que va poder tenir "interès" Rajoy.

Encara que va dir desconèixer de qui va sortir l'ordre, va assenyalar que suposava que "va ser una operació del Govern", i va indicar que el van apartar de la mateixa quan va comunicar que havien d'aportar la informació que trobessin al jutge.

Les citacions

Martínez serà qui comenci a contestar a les preguntes del jutge i de la resta de parts, a partir de les 10:00 hores, i Villarejo compareixerà en segon lloc per aclarir davant del magistrat tot el que sap d'aquesta presumpta operació parapolicial ordida des d'Interior el 2013 per seguir la família de Barcenas a la recerca de documents sensibles per al PP.

D'aquest Executiu de Mariano Rajoy, estan imputats, a més de l'exsecretari d'Estat Francisco Martínez, el llavors ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, a qui el seu exnúmero dos atribueix una sèrie de missatges parlant sobre aquesta operació que, presumptament, es va pagar amb fons reservats. Fernández Díaz sempre ha negat l'autoria dels mateixos.

Imatge principal: L'excomissari José Manuel Villarejo / Agència EFE