L'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal ha desvinculat al PP del cas Kitchen, una presumpta operació d'espionatge il·legal a Luis Bárcenas de la qual ha dit no saber res, i ha negat haver fet cap encàrrec a l'excomissari José Villarejo, amb qui ha admès reunions per obtenir informació.

Cospedal ha comparegut aquest dimarts a l'Audiència Nacional com a imputada en la investigació sobre la presumpta operació "parapolicial" presumptament ordida el 2013 des del Ministeri de l'Interior a la recerca de documents que guardava Bárcenas i que podrien comprometre el partit i els seus dirigents.

Segons informen a Efe fonts jurídiques, la també exministra, que ha respost a les preguntes del jutge, dels fiscals i del seu advocat, s'ha desvinculat d'aquesta presumpta operació, que, segons ha manifestat, no va sortir del PP.

Posa en dubte l'operació

Ha dit que ella únicament respon pel partit i no pel Ministeri de l'Interior, si bé ha posat en dubte que aquesta operació existís o que se sostraguessin enregistraments que Bárcenas diu que li va fer l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy i l'exsecretari general del PP Javier Arenas.

El jutge sospita que Cospedal i el seu marit, Ignacio López del Hierro (citat aquest dimecres), van poder tenir una intervenció "decisiva" en la captació com a confident de la policia de Sergio Ríos, llavors xofer de Bárcenas, a través d'un policia de la seva màxima confiança, Andrés Gómez Gordo, si bé l'exministra ha assegurat que aquest mai no li va comentar res de Kitchen.

4 reunions amb Villarejo

Ha negat saber el perquè de les anotacions que va efectuar Villarejo a les seves agendes i que el jutge va tenir en compte per imputar-la, però sí que ha admès que es va reunir amb l'excomissari en quatre ocasions, algunes d'elles a la seu del PP, i que ho va fer perquè sabia que tenia bona relació amb els mitjans de comunicació i estava interessada en saber d'on procedia la campanya mediàtica contra ella i el seu marit.

També ha reconegut que es va reunir amb advocats del partit per saber els avenços de la investigació del cas Gürtel i que després els va transmetre al seu superior, sense esmentar explícitament Rajoy.

A més de desmarcar-se de Kitchen, Cospedal ha tornat a posar en dubte la credibilitat de Bárcenas i ha assenyalat que sempre li ha cridat l'atenció que, en lloc d'investigar els 47 milions que se li van descobrir a Suïssa, les indagacions se centressin en una comptabilitat que ella atribueix a l'extresorer i no al partit.

La versió de Villarejo

L'excomissari José Villarejo, per la seva part, ha presentat un escrit com a avenç de la seva declaració divendres vinent en el cas Kitchen en el qual insisteix a apuntar l'expresident Mariano Rajoy i l'exdirector de la policia espanyola Ignacio Cosidó com a coneixedors de l'operació per sostreure a Luis Bárcenas documentació comprometedora per al PP.

En el seu escrit de 19 pàgines, Villarejo assegura que li van donar dos telèfons de contacte amb Rajoy "per a una interlocució directa" a fi d'evitar que sorgissin discrepàncies.

 

Foto principal: L'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal a la sortida de l'Audiència Nacional / Europa Press