L'expresident de la Generalitat Quim Torra s'ha mostrat molt crític amb el Govern de Pere Aragonès i la seva estratègia per a la taula de diàleg amb l'Estat. En una entrevista aquest dimecres a Catalunya Ràdio, Torra s'ha preguntat que "quina força té l'independentisme català en aquesta taula del diàleg?". "Cap ni una", ha respost ell mateix tot recordant que "a la primera reunió vam plantejar l'amnistia i el dret a l'autodeterminació i la resposta va ser: 'Nunca jamás'".

Aquestes declaracions ja han rebut resposta per part d'ERC. Concretament ha estat la portaveu nacional de la formació, Marta Vilalta, qui a través d'un tuit ha exposat a Torra la força que, al seu parer, té la part catalana en aquesta mesa de negociació. "La força dels consensos, President. La força del 80% de ciutadans que volem Amnistia i Autodeterminació. La força de les urnes, que en les últimes eleccions del 14-F ens van donar una majoria més absoluta que mai. Ens hauríem de creure la força que tenim i no renunciar-hi d'entrada", ha escrit.

TUIT marta vilalta

El diàleg ERC-Junts

Precisament ahir mateix la republicana va demanar a Junts enfortir i cohesionar la part catalana i va reivindicar que la posició de l'independentisme català és "forta" perquè inclou la proposta del referèndum, que segons va afirmar és el clam majoritari de la societat catalana.

Junts, per la seva banda, va reclamar als republicans refermar la unitat de l'independentisme i aprofitar la força al Congrés per pressionar el govern de PSOE i Podemos. "Necessitem que hi hagi unitat de l'independentisme, refermar-nos en els temes que nosaltres portarem a la negociació", va concretar la portaveu de la formació, Elsa Artadi, que va insistir que el consens a la majoria de la societat catalana gira al voltant del dret a l'autodeterminació i l'amnistia per a tots els represaliats.

Més crítiques de Torra

Pel que fa a Torra, aquest també ha criticat el Govern per haver "abandonat la via de la confrontació per centrar-se en la de la gestió". "Això és una mala notícia pels que creiem en el procés d'independència".

Torra també ha acusat l'Executiu d'estar "desorientat" i ha preguntat quina és l'estratègia per avançar cap a la independència. "Què és això de l'embat democràtic que tant diu? És un referèndum? És una Declaració Unilateral d'Independència (DUI)?", s'ha preguntat. 

Torra, que ha apuntat que el Govern actual té majoria independentista i el seu no, ha recordat que ell en el seu moment sí que va saber "confrontar" en el moment en que va deixar clar al Parlament quina era la seva posició de 'Ho tornarem a fer'. Per tot això, ha demanat que a la taula de diàleg s'hi vagi amb una posició "que digui com serà aquest embat democràtic en el cas que el diàleg amb l'Estat no funcioni".

 

Imatge principal: Torra, Vilalta i Artadi en un ple de la darrera legislatura / Foto: ACN