L'estiu no ha servit per aparcar les diferències entre ERC i Junts sobre la taula de diàleg. A pocs dies de la reunió que han de celebrar el govern espanyol i el de la Generalitat a mitjans d'aquest mes per reprendre les converses, Junts ha reclamat als republicans refermar la unitat de l'independentisme i aprofitar la força al Congrés per pressionar el govern de PSOE i Podemos.

"Necessitem que hi hagi unitat de l'independentisme, refermar-nos en els temes que nosaltres portarem a la negociació", ha reclamat la portaveu de Junts, Elsa Artadi, que ha insistit que el consens a la majoria de la societat catalana gira al voltant del dret a l'autodeterminació i l'amnistia per a tots els represaliats.

Artadi, que ha advertit de nou que la reunió ha de servir per parlar del conflicte polític i no de competències o de l'aeroport de El Prat, ha instant a seguir el fil de la reunió d'entitats i partits que va convocar el gener del 2020 el president Quim Torra al Palau de la Generalitat abans de la primera trobada de la taula, que es va celebrar a Madrid.

Tota la pressió a Sánchez

Així mateix, Junts emplaça Esquerra a evitar la rivalitat retòrica i el mirar-se de reüll, i a mantenir tota la pressió damunt del govern de PSOE-Podemos, "des de la unitat i des del convenciment dels posicionaments i de la força que l'independentisme té per a l'estabilitat a Madrid i per a la continuïtat del govern de Pedro Sánchez".

En la roda de premsa posterior a la primera reunió de l'executiva després de vacances, Artadi ha reclamat a ERC que s'exerceixi "tota la força possible" que té l'independentisme a Madrid i ha instat a aprofitar des de l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat fins a "qualsevol escletxa" per aplicar aquesta pressió amb unitat de l'independentisme a la política estatal.

Elsa Artadi / Júlio Díaz

La portaveu de Junts, Elsa Artadi, ha reclamat en roda de premsa la unitat de l'independentisme davant la taula de diàleg i màxima pressió al govern espanyol / Julio Díaz

Proposta del govern espanyol

Tot i admetre que és important la presència de Pedro Sánchez a la reunió de la taula de diàleg, tal i com ha reclamat aquest matí el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la portaveu ha advertit que la "gran incògnita" és quina és la proposta que plantejarà el Govern espanyol a la taula de diàleg.

Junts retreu que ni PSOE ni Podemos ha fet cap proposta, i es limiten a advertir que només es pot parlar dins dels límits de la constitució, la qual cosa, representa una lectura restrictiva de les converses i abandonar el concepte de "seguretat jurídica" en que en algun moment s'havia situat el diàleg.

"Per nosaltres no només és important si Pedro Sánchez hi assisteix, que ho és, sinó que sobre tot el que ens interessa més enllà de les que persones hi puguin participar és quina serà l'agenda política i els temes a tractar", ha advertit.

En aquest sentit, ha mostrat la preocupació que "els temes que hi ha consens a majoria societat catalana, dret autodeterminació i amnistia per a tots els represaliats polítics, són precisament els temes que s'entesten a vetar tant des de PSOE com Podemos".

Composició de la taula

Tot i que en un primer moment, Junts va apuntar la possibilitat de no limitar els membres de la taula de diàleg a persones que formin part del govern, aquest dilluns admetia que, malgrat que encara no està decidit, "tot apunta que acabarà sent una reunió de govern a govern"

Així mateix, després que a finals de curs passat, Junts obrís la porta a la possibilitat que no es consumeixin els dos anys de marge que s'havia concedit a la taula de diàleg, Artadi ha evitat parlar avui de terminis, dels quals ha advertit que no són "grans fans", i ha insistit que l'evolució d'aquestes converses s'ha d'anar avaluant de manera continuada i anar traslladant cada pas que es feci a la ciutadania.

Declaracions d'Illa

Artadi s'ha referit també a les declaracions del president del grup parlamentari del PSC, Salvador Illa, en què situava els últims 10 anys com els pitjors del darrers 300 de la història de Catalunya. Ha reclamat que rectifiqui i les ha titllat de "lamentables i indecents per part de qualsevol demòcrata".

La portaveu de Junts ha criticat també l'actitud dels comuns en relació a l'ampliació de l'aeroport de El Prat i la petició d'un ple monogràfic, i ha retret que s'han desentès de la seva doble responsabilitats, com a membres del govern que proposa aquesta ampliació i com a responsables de l'Ajuntament de Barcelona. "Quan es tracta de fer feina han decidit que allà no hi són, quan és fonamental per economia i sostenibilitat a casa nostra", ha advertit.

Retorn dels préstecs de la campanya

D'altra banda, l’executiva de Junts ha aprovat en la reunió d’avui el retorn préstecs que els simpatitzants els van fer arribar per finançar la darrera campanya electoral, en què, atès que es tractava d'un partit de nova creació, no comptaven amb subvencions. 

La campanya es va finançar amb préstecs de 522 persones, que van ascendir a 1.409.840 euros, i es tornaran a més 11.000 euros en forma d'interessos. Els préstecs anaven dels 1.500 als 30.000 euros i van permetre que Junts fes la seva campanya sense haver de demanar crèdits a entitats bancàries. 

 

A la imatge principal, la portaveu de Junts, Elsa Artadi, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva de Junts / Júlio Díaz