A pocs dies perquè, en principi, se celebri la segona trobada de la taula de diàleg entre Catalunya i l'Estat, ERC ha instat Junts a enfortir i cohesionar la part catalana. La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha respost d'aquesta manera a les crítiques que ha rebut la taula per part d'alguns consellers de Junts al llarg de les darreres setmanes.

"La taula és imprescindible. Aquells que la menystenen, demanem que hi siguin perquè siguem el màxim de forts i tinguem la màxima cohesió", ha demanat. "No l'hi posem tant fàcil al govern espanyol. Es tracta de desafiar l'adversari, no de menystenir i desacreditar l'instrument per fer-ho", ha apuntat.

Vilalta ha reivindicat que la posició de la Generalitat és "forta i potent" perquè, al seu parer, crida tothom a participar a través del referèndum. "La solució passa pel que diu el clam majoritari d'aquest país. El PSOE, Podemos, el senyor Illa i el govern espanyol també ho saben", ha afirmat. Sobre Illa, Vilalta ha volgut aprofitar per retreure-li la banalització del franquisme que va fer i l'ha instat a rectificar.

Per tot això, la dirigent republicana ha insistit als socis de Govern que "no hem de dedicar-nos a debilitar la nostra pròpia posició". "Hem de desafiar l'adversari que tenim davant. Anar amb la màxima fortalesa i cohesió", ha afegit, tot anunciant que en els propers dies "s'acceleraran les reunions de preparació".

Ampliació de l'aeroport

Preguntada sobre l'ampliació de l'aeroport, Vilalta ha cridat a no "simplificar el debat". Segons ha dit, la qüestió no és si s'amplia la tercera pista o no, sinó "com s'inverteix per millorar l'aeroport" sense "trinxar el territori" i, per tant, protegint l'espai de la Ricarda

De fet, avui mateix, el portaveu dels republicans a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Coronas, ha assegurat que “d’alguna manera” el partit serà present a la manifestació convocada pel proper 19 de setembre per diversos col·lectius contraris a l’ampliació de l’aeroport del Prat segons la proposta presentada per AENA.

Coronas ha defensat que la formació accepta convertir l’aeroport en un hub, “però sense tocar la Ricarda”. “L’aeroport no pot ser barra lliure -ha insistit Coronas-, perquè el projecte d’Aena no és el projecte de Barcelona”, ha aclarit.

 

La CUP, socis prioritaris per als pressupostos

Sobre els pressupostos de l'any vinent, Vilalta ha insistit que la CUP és el soci prioritari del Govern i ha desinflat la idea que els socialistes hi donin suport. "Si el PSC vol donar suport, que hi doni. Però els veiem molt lluny de les quatre transformacions i del consens polític de l'amnistia i l'autodeterminació", ha valorat.

Sobre les crítiques que els anticapitalistes han etzibat a la gestió del Govern durant els seus primers 100 dies de vida, Vilalta li ha tret importància i ha enumerat alguns dels acords d'investidura que ja s'han posat en marxa: la creació de l'oficina de la renda bàsica, la creació de la comissió d'estudi sobre el model d'ordre públic, els milions del pla de rescat social i l'ampliació de la renda bàsica ciutadana.

 

Imatge principal: la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, a la roda de premsa d'aquest dilluns / Foto: Marc Puig (ERC)