La portaveu d'Esquerra Marta Vilalta insisteix en una possible investidura de Pere Aragonès el proper dimarts. I en dona els motius: "Estem confiats i optimistes perquè no ens podem permetre unes altres eleccions. Farem tot el possible perquè dimarts hi hagi la futura investidura del president Aragonès per obrir una porta a les esperances", en declaracions a Catalunya Ràdio.

Una visió que no comparteix el president parlamentari de Junts, Albert Batet. Malgrat tot, més enllà de la data en el calendari, coincideixen en descartar unes eleccions i sí trobar una entesa final. De fet, Batet ha declarat que la intenció del seu partit "no és enviar Pere Aragonès a la paperera de la història".

La importància d'investir aquest dimarts

Vilalta admet que "les diferències no són insalvables" i del que es tracta és "buscar els punts en comú". Però reitera: "Queden dos dies llargs i ho hem de poder fer possible". Mentre Batet replica que "les coses estan igual que ahir i no han evolucionat". Les presses no són les mateixes per ambdós i des d'Esquerra recorden que no han deixat al marge Junts, malgrat el preacord marcat amb la CUP: "Hem parlat des del primer dia de les negociacions amb ells [Junts], han estat infinitat d'hores en aquestes últimes setmanes". Però si això no ha estat suficient, la diputada republicana torna a estendre la mà: "La bona predisposició i voluntat hi han estat, intentem evitar les possibles excuses que per nosaltres són mínimes i comencem a afrontar els reptes que són enormes de rescat social i camí cap a la república".

Un altre punt en què hauran de trobar una entesa és en quin moment se situa l'acord. Mentre Batet assegura que encara no n'hi ha, Vilalta constata tot el contrari: "El full de ruta pràcticament està tancat. Ja hi ha pràcticament un acord, pot quedar alguna incògnita i obert el Consell per la República però aviat estarà encarrilat". De fet, és un dels punts que no queden clars a ulls de Junts però també el de les propostes de la CUP. Vilalta afegeix: "Tenim carpetes per aprofundir com és l'estructura de Govern encara que estem convençuts que serà senzill perquè tenim aproximacions similars". En aquest sentit, Batet, des de la mateixa emissora, ha recordat que ara per ara no pensen en el repartiment de carteres.

Esquerra tanca files amb el seu propòsit. Integrar Junts en un Govern de coalició, fer valdre el 52% del vot independentista i trobar l'encaix entre el seu soci i la CUP. Per això, també ha marcat perfil i ha carregat contra el paper dels comuns i la seva líder, Jéssica Albiach: "Els comuns no ens poden donar lliçons perquè tenen sucursalismes del PSOE". Per si no queda prou evident el missatge, Vilalta conclou: "Hem d'anar a la segona volta dimarts i l'hem de poder aprofitar. L'argument no és què passarà dimarts, sinó què volem que passi. Estem convençuts que podrem encarrilar aquest acord".