El cantautor Lluís Llach ha sortit en defensa del Consell per la República després que aquest s'hagi convertit en un dels principals esculls per arribar a un acord entre ERC i Junts per Catalunya.

Ara, l'equip negociador de JxCat estudia la nova proposta d'ERC sobre el Consell per la República. ERC vol que tots els actors independentistes principals —republicans, JxCat, CUP, ANC i Òmnium— se sentin còmodes dins del Consell per la República, òrgan que presideix Carles Puigdemont. ERC ha entregat a Junts un breu document per abordar el futur de l'òrgan internacional. JxCat vol que piloti les decisions polítiques de la legislatura, però ERC i CUP-G aposten per crear un espai alternatiu.

Llach, que és membre del Consell per la República, ha fet una sèrie de piulades per, tal com indica, "aclarir alguns conceptes". El cantautor comença recordant que "el Consell per la República és un acord institucional referendat pels dos partits, ERC i JxCat". Afegeix que, des dels seus inicis, el Consell ha intentat que ERC "tingués una presència tan important com JxCat i s'ha respectat la seva negativa pels motius legítims que fos".

TUIT Lluís Llach 1

Llach assegura que la transversalitat del Consell "és absoluta" i, fins i tot, apunta que "amb més gent de preponderància d'esquerres que de dretes". El cantautor està convençut que no hi ha cap organisme de la Generalitat amb "la capacitat comunicativa internacional del Consell per la República" i recorda que té "una plataforma al Parlament Europeu envejable" que es podria ampliar amb l'acord d'ERC, JxCat i la CUP.

Lluís Llach segueix amb el seu argumentari i matisa que el Consell es va iniciar amb un president de Junts, Carles Puigdemont, i un vicepresident d'ERC, Toni Comín (actualment ja no és d'ERC), i demana que s'aprofiti "el poder comunicatiu i simbòlic que tenen els líders independentistes exiliats". Assegura que no aprofitar aquest fet seria "una bajanada partidista i no un pensament de país".

TUIT Lluís Llach 2

En una altra piulada considera que s'ha de delegar en el Consell les fites "que des d'una Generalitat intervinguda mai es podran portar a terme" i afegeix que no fer-ho seria "una irresponsabilitat". Finalment, Lluís Llach reconeix que el Consell "és millorable" i que aquest hauria de ser l'objectiu. "La resta, petiteses personals que comporten esquinços col·lectius", conclou. 

 

Foto principal: El cantautor Lluís Llach / ACN