Cal ser proactius davant dels atacs reiterats de la justícia contra l'escola catalana. Així ho reivindica la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, un dia després de la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que dona un ultimàtum a la Conselleria d'Interior per aplicar la sentència que imposa el 25% del castellà a les aules. I aquesta proactivitat, per Esquerra Republicana, passa en part per tirar endavant l'acord pel català entre PSC, ERC, Junts i Comuns, consistent a modificar la llei de Política Lingüística i que està ajornat al Parlament des de fa setmanes a voluntat de Junts.

Els de Carles Puigdemont havien participat en un inici en aquest acord, que malgrat tenir un ampli consens polític, va rebre moltes crítiques de moviments socials, fet que va fer recular a un sector de Junts, entre ells la presidenta del Parlament, Laura Borràs, o l'expresident de la Generalitat, Quim Torra. La formació ha demanat no portar a aprovació aquesta qüestió fins que hi hagi més consens social, però per Esquerra Republicana, si Junts no està d'acord, és per disputes internes del partit: "Demanem responsabilitat a totes les forces polítiques que defensen el model d'escola per fer la modificació de la llei de Política Lingüística. La defensa de la llengua no pot esperar que Junts per Catalunya es posi d'acord". 

 

Per Vilalta, el temps s'acaba i s'ha d'abordar l'aprovació d'aquesta modificació al voltant dels propers quinze dies, coincidint amb les dues setmanes que donen els tribunals per complir amb la sentència del 25%. Ara bé, els republicans descarten demanar incloure a l'ordre del dia del ple d'aquesta setmana aquesta aprovació, a diferència dels Comuns, que si volien accelerar el debat i votació. Per Vilalta, falten encara unes converses més per abordar-ho en ple.

Servirà per aturar el cop dels tribunals, aquesta modificació de llei? La portaveu dels republicans considera que aquesta iniciativa suma una nova eina per posar "més difícil" les imposicions dels tribunals: "El que no podem fer és no fer res, o quedar-nos amb lemes i ja està, perquè els lemes no són útils per defensar el català". 

"Dilatar-ho i xutar la pilota endavant ens deixa a mercè dels tribunals, reivindiquem la proactivitat que considerem que hem de fer, que passa per accelerar i culminar la modificació de la llei de Política Lingüística que ens ha de servir d'eina i per allunyar les intromissions judicials", ha insistit la portaveu, que ha reiterat que allò que salvarà la llengua és la proactivitat i les iniciatives polítiques i no "titulars i lemes".

Acord a Junts

Les declaracions de Vilalta arriben gairebé en paral·lel a què Laura Borràs i Jordi Turull hagin tancat un preacord ​per dirigir la cúpula de Junts, un canvi que es farà al congrés del partit que se celebrarà el 4 de juny. La proposta situa Borràs de presidenta i Turull de secretari general. Es tracta ja d'una negociació contra rellotge atès que el termini per presentar les propostes de precandidatures acaba aquest dimarts a les 16 hores.