Donarà instruccions el conseller Josep Gonzàlez-Cambray a les escoles perquè facin efectiu el compliment del 25% de les classes en castellà a les aules catalanes? El responsable d'Educació ha assegurat que les escoles no hauran de fer cap canvi, i que la conselleria presentarà un recurs de reposició a la interlocutòria que ha emès avui el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i que dona 15 dies al conseller per dictar "les instruccions" als centres escolars perquè compleixin la sentència ferma que imposa el 25% a les aules.

Cambray, en una atenció als mitjans des del Departament d'Educació, ha demanat el "màxim consens polític, social i pedagògic" contra aquest nou cop contra la immersió a les aules catalanes, i ha explicat que els serveis jurídics de la Generalitat estan elaborant ara el recurs de reposició que hauran de presentar en el termini de cinc dies. Mentrestant, ha volgut traslladar un missatge de "màxima tranquil·litat" als centres escolars.

El conseller també ha carregat contra aquesta nova interlocutòria, que és "aberrant a nivell pedagògic i jurídic", i que legitima un tercer, en referència a l'associació Asamblea Escuela Bilingüe, que és l'entitat que va sol·licitar l'execució forçosa de la sentència. Segons ha assegurat el conseller, els serveis jurídics de la Generalitat asseguren que aquesta associació no està "legitimada", i ha assegurat que el tribunal està sobrepassant-se i extralimitant-se de les seves competències.

 

Decret

Més enllà d'aquest moviment, Cambray ha recordat que estan treballant en un decret per donar cobertura jurídica a les direccions i als mestres de les escoles per tirar endavant els projectes lingüístics, des de la perspectiva que a hores d'ara no hi ha suficient català a les aules: "Els propers anys hi haurà més català arran d'aquest decret que ens referma", ha assegurat, i ha recordat que l'aprenentatge de llengües no pot anar de percentatges sinó de pedagogia, i que l'objectiu és que quan els alumnes acaben quart de l'ESO tinguin els coneixements de català, castellà i anglès adquirits.

"En un moment important emplacem a tots els àmbits i fronts a un consens per defensar la nostra llengua", ha insistit Cambray, que ha dit que com més iniciatives hi hagi per defensar el català, "millor". Així ho ha dit específicament després d'haver estat preguntat sobre si l'aprovació de l'acord pel català entre PSC, ERC, Junts i comuns ajudaria a protegir el model d'escola. "Qualsevol iniciativa, benvinguda sigui", ha dit el conseller, que ha opinat que com més gent s'hi sumi, millor.

L'acord pel català, basat en la reforma de la llei de política lingüística, que es va gestar a finals del mes de març al Parlament de moment està encallat. Primer hi havia consens entre aquests quatre grups, però davant del rebuig de moviments socials, Junts se'n va desmarcar fins aconseguir un suport més ampli. Tan aviat com ha arribat aquesta sentència, tant el PSC com els comuns han criticat Junts per demanar posposar aquesta aprovació. Al matí també la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha considerat que aquest acord s'està endarrerint per culpa de "les disputes internes" de Junts.