La candidatura conjunta de Laura Borràs i Jordi Turull per optar a la nova direcció de Junts al pròxim congrés del partit que se celebrarà el 4 juny torna a prendre forma. La proposta que situa Borràs de presidenta i Turull de secretari general va aconseguir un primer acord ahir a primera hora de la tarda en què totes les responsabilitats quedaven repartides al 50%, però va descarrilar quan es van començar a posar noms. Això no obstant, l'entesa es va recuperar a darrera hora de la nit i aquest matí s'estaria concretant la composició de la llista conjunta que se sotmetrà a la votació del congrés. Es tracta ja d'una negociació contra rellotge atès que el termini per presentar les propostes de precandidatures acaba aquest dimarts a les 16 hores.

 

Els noms que han de composar la candidatura encara s'estan designant. Això no obstant, segons fonts de la negociació, dues de les persones de màxima confiança de Borràs, Francesc de Dalmases i Aurora Madaula, ocuparien dues vicepresidències, mentre que l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, i el diputat Josep Rius repetirien en aquesta posició. El reglament de designació de càrrecs fixa que hi pot haver un màxim de quatre vicepresidents, que han de garantir la paritat.

Entre les incorporacions que planteja Borràs hi ha la del secretari d'organització, una altra de les posicions clau de la direcció, i per a la qual,  impulsaria el nom de David Torrents, tercer tinent d'alcalde a Badalona. Precisament, Torrents es va fer popular a les files del PDeCAT el juliol del 2018, quan en el darrer instant va presentar una llista alternativa a la que havia pactat Marta Pascal i que situava David Bonvehí a la secretaria general. Torrents va presentar la seva candidatura per protestar perquè la votació s'havia de fer amb llista tancada i bloquejada i va aconseguir el 28,9% dels vots

El fins ara secretari d'organització, David Saldoni, persona propera Turull, assumiria la funció de secretari general adjunt. Una altra de les persones de màxima confiança de Turull a la nova direcció haurà de ser la presidenta del grup parlamentari a Madrid, Míriam Nogueras.

La cursa per a la nova direcció de Junts va quedar oberta després que la setmana passada el president, Carles Puigdemont, va anunciar que no repetiria per aquest càrrec. Setmanes abans va ser el secretari general, Jordi Sànchez, qui va deixar clar que no optaria a repetir en el càrrec. La perspectiva d'un congrés de confrontació entre dues candidatures va portar un grup de representants del partit, entre els quals bona part dels consellers de Junts, a signar un manifest defensant un acord.