La fins ara consellera de Cultura Mariàngela Vilallonga ha explicat aquest divendres que el pitjor moment dels seus 18 mesos al capdavant del Departament de Cultura va ser quan el president, Quim Torra, li va demanar que cessés el secretari general de Cultura, Francesc Vilaró, per "estratègies polítiques" i ho va evitar amb un "intercanvi de cromos".

En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Vilallonga ha afirmat que Torra va justificar aquest dijous els tres canvis a l'executiu, en l'acte de nomenament de dos dels nous consellers, "per reforçar el Govern" i ha assegurat que ella es considera "una persona forta".

Vilallonga ha relatat que li van demanar que anés a la Generalitat amb urgència i allà es va reunir amb el president i li va dir que la cessava. Ha reconegut que no se sent decebuda pel seu cessament: "Jo tinc la meva vida a la Universitat de Girona i l'Institut d'Estudis Catalans i has d'acceptar el que la vida et va posant al davant, sobreviure és una gran capacitat d'adaptació". En qualsevol cas, ha afirmat que no s'esperava el canvi d'aquest dijous.

Vilallonga també ha explicat que li va desitjar "molta salut i molta sort" a la nova consellera de Cultura, Àngels Ponsa.

Ha reconegut que el pitjor moment dels 18 mesos com a consellera de Cultura ha estat quan volien que cessés el seu secretari general de Cultura, Francesc Vilaró, un fet que finalment "no va transcendir". "El president m'ho va demanar", ha reconegut. Després de manifestar que "ells saben els seus motius", ha afirmat que va ser "per estratègies polítiques, la política és un joc de rol, hi jugues o no hi jugues", ha afegit.

"Intercanvi de cromos"

Ha assegurat que si cessava el seu secretari general "el Departament se n'anava en orris", ja que, ha defensat, han "aconseguit moltes solucions imaginatives que no s'havien fet mai al Departament de Cultura". Va evitar que el cessessin, ha assegurat, per "un intercanvi de cromos" que no ha volgut detallar. Després ha fet broma que no ho explicarà en unes memòries.

La substituta de Vilallonga

La directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, Àngels Ponsa, substituirà a Mariàngela Vilallonga al capdavant del Departament de Cultura. Nascuda a Artesa de Segre (Noguera) el 1960 i llicenciada en Geografia i Història, especialitat en Història de l'Art, Ponsa prendrà possessió del càrrec de consellera de Cultura dimarts després de la reunió del Consell Executiu.

Ponsa va ser diputada al Parlament en tres legislatures entre 2010-2012 i 2012-2015, per CiU, i 2015-2017 per Junts pel Sí. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha nomenat aquest dijous com a nous consellers l'advocat Miquel Sàmper per a Interior, l'economista Ramon Tremosa per a Empresa i Ponsa, per Cultura.