L'actual directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, Àngels Ponsa, substituirà Mariàngela Vilallonga al capdavant del Departament de Cultura. Després de dues titulars de la conselleria de perfil independent –per bé que Laura Borràs ha acabat formant part fonamental del nou partit de Carles Puigdemont–, Cultura torna a mans d'una política amb una àmplia experiència en gestió que ja formava part de l'equip directiu del departament. Ponsa pendrà possessió del càrrec dimarts vinent, després de la reunió del Consell Executiu.

Nascuda a Artesa de Segre (la Noguera) el 1960, Ponsa és Diplomada en Magisteri per la Universitat de Barcelona (1980), llicenciada en Geografia i Història, especialitat en Història de l'Art, postgrau en Gestió i Administració del Sistema Educatiu a la Universitat Autònoma de Barcelona (1992), màster en Gestió Pública a la Universitat Autònoma de Barcelona (2002) i postgrau en Intervenció en Situacions de Conflicte a la Universitat de Barcelona (2004).

Professora d'Història de l'Art a l'Escola Massana (1988-1992) i tècnica superior d'Ensenyament de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès (1991-1995), Àngels Ponsa va començar la seva carrera política en els rengles de Convergència Democràtica de Catalunya, de la qual va ser membre del comitè de Sant Cugat i del Vallès Occidental i presidenta de la sectorial de Cultura, essent elegida tinent d'alcalde de Serveis a la Persona (Benestar Social, Igualtat, Joventut, Salut, Cultura, Educació i Esports) de l'Ajuntament de la ciutat vallesana l'any 1995, càrrec que va ocupar fins el 2003. Cap del Servei de Participació a l'Associació Catalana de Municipis (2003-2007), la nova consellera va ser diputada al Parlament en tres legislatures entre 2010-2012 i 2012-2015, per CiU, i 2015-2017 per Junts pel Sí, on ha estat portaveu a la Comissió de Cultura i Llengua, membre de les comissions d'Igualtat de les persones, de la Infància, Justícia, d'Ensenyament i Universitats de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i vicepresidenta de la Sindicatura de Greuges.

A més, Ponsa va exercir com a coordinadora de l'Àrea d'Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona des de gener de 2016 fins a gener del 2017 i de gener del 2018 a 14 de juny del 2018. Des del 2018 formava part de l'organigrama de la conselleria de Cultura, on dirigia la direcció general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, des de la darrera reestructuració.

La futura consellera de Cultura va ser coordinadora del llibre Cultura i municipi. Polítiques culturals municipals a Catalunya (UAB, 2007), coautora d'El meu llibre de Sant Cugat i coautora del llibre Riera amunt! Proposta didàctica i guia per al professorat, que va obtenir el premi Terrassa a l'Escola en l'edició del 1991.