El Govern engegarà la prova pilot de la Renda Bàsica Universal abans de l'1 de desembre del 2022, un programa al qual ha destinat 4 milions d'euros dels pressupostos que va presentar ahir. Ho ha anunciat aquest dimecres la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, en la seva compareixença a la comissió d'Assumptes Institucionals.

Vilagrà ha recordat que l'Oficina del Pla Pilot per Implementar la Renda Bàsica Universal és una de les mesures acordades entre ERC i la CUP per a la investidura de Pere Aragonès i també figura en el pacte de govern dels republicans amb Junts.

 

Aquest ens té com a missió principal coordinar les polítiques en l'àmbit del disseny i organització d'un pla pilot per implementar la Renda Bàsica Universal i fer el seguiment de l'execució. En aquest sentit, la consellera ha aprofitat per pressionar la CUP, tot constatant que aquesta prova pilot només serà possible si s'acaben aprovant els comptes que, per ara, no tenen majoria parlamentària a l'espera, precisament, del que decideixin les bases dels anticapitalistes.

Consellera de presidencia, Laura Vilagrà comparecencia comisión de afers institucionales, explica presupuestos - ACN

Compareixença de la consellera Vilagrà a la Comissió d'Afers Institucionals / Foto: ACN

701 milions

Vilagrà, que ha dedicat bona part de la seva compareixença a desgranar les partides pressupostàries del seu Departament, ha explicat que aquest comptarà amb un total de 701 milions d'euros, 86 més que en els comptes anteriors.

Per exemple, el pressupost previst és per a la Secretaria de Mitjans de Comunicació és de 269,6 milions d'euros, amb un increment previst per a l'ACN "per evitar-ne la seva desaparició". També ha assenyalat que es preveu incrementar la retribució dels treballadors públics de la Generalitat en un 2%.

Les prioritats del Govern

Vilagrà ha afegit que una "prioritat" del Govern és defensar el català en la futura llei de l'audiovisual que està negociant actualment amb la Moncloa, així com renovar els òrgans de direcció de la CCMA i el CAC, que encara estan caducats.

D'altra banda, a l'inici de la seva intervenció, Vilagrà ha afirmat que el Govern "fa, ha fet i farà acció exterior" per explicar "les aspiracions de Catalunya al món malgrat que a algun grup parlamentari li pesi", en referència a la petició de reconsideració que ha presentat a primera hora del matí Ciutadans i que ha acabat tombada per la Mesa per unanimitat.

Responent els grups, Vilagrà ha reiterat la necessitat d'aprovar els comptes i ha afirmat que la Generalitat no destinarà "ni un sol euro" al projecte del Hard Rock, el qual rebutgen tant anticapitalistes com comuns. Sobre els JJOO d'hivern, la consellera ha aclarit que el Govern no vincula el futur de la regió amb la candidatura que volen presentar.

 

Imatge principal: la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, a la seva compareixença d'aquest dimecres a la Comissió d'Afers Institucionals / Foto: ACN