"En un punt de no retorn". Així es troba el projecte per una candidatura conjunta de Catalunya amb l'Aragó als Jocs Olímpics d'Hivern 2030 segons ha reconegut aquest matí la consellera Laura Vilagrà, quelcom que, ha volgut destacar, no és culpa del Govern de la Generalitat, sinó que assenyala directament a l'altra part. D'aquesta manera, Catalunya s'ha "esforçat" en la part tècnica del projecte, fent propostes i modificant-les davant les necessitats, mentre que "clarament, el govern aragonès ha tret uns criteris polítics i ha fet emergir l'anticatalansime", ha reflexionat la consellera en una entrevista a Catalunya Ràdio, destacant la importància de trobar altres alternatives. Aquestes podrien raure en el fet de presentar candidatures en solitari, el president del COE, Alejandro Blanco, ja va obrir aquesta porta veient que l'acord seria molt complicat, tot i que després va rectificar per deixar clar que la prioritat és aquesta candidatura dels dos territoris junts.

 

Ara, però, Vilagrà veu "dificilíssim aquest acord amb l'Aragó", ja que el govern del socialista Javier Lambán canvia d'opinió "cada dues setmanes", fent propostes que poden arribar a ser erràtiques segons la  consellera, pel fet que es contradiuen entre elles. Però no poder-se presentar conjuntament no vol dir que Catalunya no hagi de presentar la seva pròpia candidatura, ha aclarit. "El que veig és que no podem deixar perdre l'oportunitat, hem de posar una proposta potent al centre. Ja ho hem fet amb l'Aragó, però ara veiem que aquesta opció està en un punt crític i creiem que s'han d'obrir alternatives". 

Candidatura seriosa 

En aquest sentit, ha assenyalat un membre del govern espanyol que, creu, té la mateixa opinió que ella: Miquel Iceta. Segons Vilagrà, el ministre d'Esports tampoc deixarà passar una oportunitat de tenir opcions olímpiques: "Amb Aragó no ha funcionat, ara toca obrir una altra etapa. Per això proposem que es valori l'opció de presentar-nos en solitari". Aquesta idea ja l'han transmesa a Blanco, però en converses informals, i la consellera creu que "se n'ha de parlar amb criteris i tècnics i de manera estructurada". La republicana ha defensat que Catalunya mereix aquesta opció, "fa temps que estem preparats, creiem que ens hem guanyat la posició i no entendríem que no se'ns valori en aquest sentit". 

Davant l'embolic generat en les últimes setmanes, en gran part per l'actitud de Lambán, s'ha començat a parlar des del COE d'endarrerir les candidatures fins als Jocs del 2034. Davant aquesta possibilitat, Vilagrà creu que el més important és "treballar seriosament i fer valdre els nostres actius per presentar una candidatura pel 2030, potent i guanyadora", i que, en aquest sentit, Catalunya compta amb "un consens ampli territorial al respecte".