Nova advertència del COE després que l'Aragó dinamités tots els ponts per a una candidatura conjunta amb Catalunya als Jocs d'hivern 2030. Després de setmanes de negociacions i d'haver arribat a un acord amb el país, el govern de Lambán ha acabat rebutjant les propostes que havia fet el Comitè Olímpic, ja que no creuen que es tracti d'una candidatura equilibrada entre els dos territoris. Davant de totes aquestes queixes i laments, l'organisme ja es va obrir a preparar una candidatura en solitari amb Catalunya i avui el seu president, Alejando Blanco, ha confirmat que si no s'arriba a un acord, haurà de triar un dels dos territoris. Blanco s'ha referit en aquests termes després d'una assemblea extraordinària del COE on s'ha decidit per unanimitat seguir pel camí del diàleg per intentar salvar la candidatura conjunta, tot i que aquesta, amb l'actitud de Lambán, ho té tot en contra. En cas que no s'aconsegueixi, cada territori podrà presentar la seva candidatura i el COE en triarà una, obrint la porta a una competència directa entre els dos governs. 

Blanco, però, ha assegurat que abans d'arribar a aquesta situació en què es veuran obligats a escollir, el COE "intentarà amb totes les forces" que els governs català i aragonès arribin a un pacte. Per això, ha fet una crida a "continuar dialogant" i ha avançat que treballarà per convocar una nova reunió amb les dues parts. Tanmateix, l'Assemblea General del COE ha votat per unanimitat presentar una candidatura dels Pirineus encara que no hi hagi acord perquè sigui conjunta. Blanco ha dit que seria "millor" una candidatura conjunta, però ha defensat aquesta opció si es manté el bloqueig.

Lambán continua lamentant-se

Aquest matí, hores abans que s'acabés la reunió del COE i Blanco obrís la porta a una competició entre els dos territoris per la candidatura olímpica, Javier Lambán ha tornat a la càrrega, assegurant que el seu govern no ha tingut una "opció real" de negociar la candidatura ni amb el COE ni amb el Govern d'Espanya. Fa uns dies, el president aragonès va assegurar que darrere la proposta tècnica que situava l'esquí a pistes catalanes hi havia motius polítics i no esportius. Ara, reclama a les dues institucions que li truquin tan aviat com sigui possible per defensar la seva posició. Segons ell, aquesta és la del "sentit comú". Anant més enllà, davant els mitjans ha denunciat que "un any després, mai sé si estem en punt mort, avançant, retrocedint o frenant". 

 

Retret a l'Aragó 

Després de la ruptura de les negociacions, Alejandro Blanco va assumir un paper dialogant i va decidir comparèixer per explicar la seva versió dels fets. Si dilluns passat, després que saltés la notícia que l'Aragó sortia de les negociacions assegurava que presentaria la seva proposta que es basaria en un "projecte tècnicament immillorable", dimecres va decidir tornar a allargar la mà a Lambán i reprendre les negociacions, tot i que amb un retret: "Reobriré les converses amb totes les parts que vulguin participar per intentar consensuar una candidatura olímpica per al 2030".