La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha explicat que Catalunya està disposada a presentar una candidatura en solitari als Jocs d'Hivern 2030 si no hi ha acord amb l'Aragó per fer-la conjunta. En una atenció als mitjans aquest dimecres abans d'assistir a un acte al Comitè Olímpic Espanyol (COE) amb presència del president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach; Vilagrà ha expressat la voluntat de "col·laborar" amb l'Aragó, però que si no es pot tancar, els informes de la Generalitat "avalen" l'opció de presentar-s'hi sols. "Sempre hem dit que no volem perdre l'oportunitat de tenir Jocs", ha subratllat. 

Vilagrà ha explicat la seva presència a l'acte de signatura d'un acord del COE amb el Ministeri d'Inclusió i la Fundació Olímpica pel Refugiat sobre la participació de l'esport en el sistema d'acollida de refugiats per la voluntat de demostrar l'interès de Catalunya en els Jocs d'Hivern del 2030. "El que farem és expressar la voluntat de Catalunya de tenir Jocs, de no renunciar-hi. Sempre hem explicat que volíem una candidatura col·laborativa, però si hi ha acord, Catalunya està disposada a estudiar alternatives", ha dit Vilagrà, que ha recordat que des de 2010 es treballa en l'opció d'una candidatura en solitari.

 

En la mateixa línia s'ha expressat el vicepresident i conseller de Territori, Jordi Puigneró, que en una entrevista a Catalunya Ràdio també ha defensat que Catalunya pot presentar una candidatura en solitari per als Jocs. Així s'ha manifestat després que el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, hagi obert la porta a triar entre una candidatura catalana i una d'aragonesa. De fet, segons ha recordat Puigneró, inicialment era Catalunya qui plantejava la candidatura. "Si hem de tornar a aquest escenari, hi tornarem. I plantejarem una candidatura catalana com al principi. Cap problema", ha afegit. Puigneró també ha acusat el president de l'Aragó, Javier Lambán, d'actuar de manera "irresponsable" amb aquesta qüestió.

Lambán demana la intervenció del govern espanyol

El govern aragonès considera d'"extrema gravetat" que el Comitè Olímpic Espanyol (COE) valori la possibilitat de votar entre dues candidatures independents i demana ajuda al govern espanyol i a Pedro Sánchez. Així s'han manifestat, en declaracions a Efe, fonts de l'Executiu aragonès, en vista de les de les declaracions fetes pel president del COE, Alejandro Blanco, en plantejar la possibilitat d'optar entre la candidatura presentada per Catalunya i la d'Aragó. Aquestes fonts incideixen en la "gravetat" de les declaracions de Blanco, després d'afirmar, en múltiples ocasions, que sense un projecte conjunt no hi hauria opcions per aconseguir una candidatura solvent als Jocs Olímpics d'Hivern de 2030. Des del govern aragonès s'assegura que "aquesta maniobra d'Alejandro Blanco suposa l'enèsima trampa a l'Aragó en favor de Catalunya, i és inadmissible". "Aragó ha perdut totalment la confiança amb Alejandro Blanco i el Comitè Olímpic Espanyol i exigeix la intervenció urgent del president del govern espanyol i de l'Executiu central", han denunciat les fonts citades, que han lamentat "el lliurament manifest del COE a Catalunya".