El Govern organitzarà una consulta aquesta primavera sobre la possibilitat que el Pirineu català aculli els Jocs Olímpics d'Hivern del 2030. En aquesta hi votaran els veïns de la vegueria de l'Alt Pirineu i l'Aran, que inclou Cerdanya, Alt Urgell, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça i Vall d'Aran. L'acollida dels jocs era un dels punts de negociació pels pressupostos entre la CUP, ERC i Junts. Encara que finalment l'acord no va tirar endavant, el Govern va proposar la celebració d'una consulta ciutadana per decidir si es presentava o no la candidatura.

La data encara no s'ha concretat i tampoc la pregunta, de la mateixa manera, no s'ha decidit si la votació es farà de manera presencial o telemàtica. L'única dada que s'ha conegut és que la votació es farà aquesta primavera vinent. En cas que finalment els Jocs d'Hivern fossin una realitat, els Jocs es farien entre Catalunya i Aragó.

 

Una majoria a favor dels Jocs

El 74,6% dels ciutadans de l'Alt Pirineu i Aran creu que la celebració d'uns Jocs Olímpics d'Hivern seria interessant per al Pirineu, mentre que el 20,7% opina el contrari, segons una enquesta del Govern. Segons la mateixa enquesta, el 73,3% del conjunt de la societat catalana també veu positiu per al territori la proposta de fer uns JJOO al 2030, i el 68,1% creu que beneficiaria tot Catalunya. Entre els aspectes que més es valoren destaca la millora de les infraestructures, la promoció i internacionalització i la creació d'ocupació. Preocupa el cost econòmic, l'impacte ambiental i el llegat que en quedarà. L'enquesta s'ha fet a 1.506 persones, 300 de les quals de la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran.

Segons l'enquesta, la millora de les infraestructures és el principal repte del Pirineu. Ho és per al 25% de la societat catalana que ha estat consultada, i també per a la gent de la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran, en un 34%. Els ciutadans del Pirineu, també veuen com a reptes la millora dels serveis sanitaris, la potenciació dels serveis d'oci, la millora del transport públic i frenar el despoblament o l'envelliment de la població així com la creació d'ocupació.

En general, hi ha coneixement del projecte dels JJOO d'Hivern 2030. El 66% de la societat catalana i el 82% de ciutadans del Pirineu n'estan al corrent. Es percep com un projecte interessant, tant per a Catalunya com per al Pirineu, perquè els Jocs poden aportar promoció de la zona, creixement econòmic, turisme, millora de les infraestructures, internacionalització i més ocupació, entre d'altres.

El 64,4% de les opinions espontànies sobre els Jocs entre la societat catalana, i el 61,7% entre la ciutadania de l'Alt Pirineu i Aran, són positives, segons l'enquesta. Destaquen els aspectes positius en general (47,1%) i la potencial millora econòmica (10,3%). La gran majoria de la població consultada està d'acord que els JJOO contribuirien a augmentar el turisme i la visibilitat del Pirineu a nivell internacional, especialment a les comarques de la Vall d'Aran, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell i la Cerdanya.

La UFEC assegura que són sostenibles

Per la seva banda, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) celebra el "suport massiu" dels catalans a la candidatura dels Jocs, segons han expressat en un comunicat. El president de la UFEC, Gerard Esteva, ha afirmat que el projecte "és sostenible des del punt de vista econòmic, ecològic i social i està alineat amb els objectius del Comitè Olímpic Internacional (COI)". En aquest sentit, ha recordat que l'organisme demana reduir costos, un compromís ecològic i haver de deixar un llegat, entre d'altres.

 

Esteva ha assegurat que el projecte olímpic permetrà "explicar al món que també es poden fer uns jocs amb sensibilitat mediambiental" i que tot plegat servirà per a què Barcelona i Catalunya tornin a "seduir" a tot el món gràcies a la seva experiència i competència en l'organització de grans esdeveniments i la seva tradició en el món de l'esport".