Pocs minuts abans que Carles Puigdemont, finalment, sortís de la presó, la consellera de Presidència Laura Vilagrà ha confirmat que la detenció del president a l'exili no alterarà el desenvolupament l'estratègia del Govern a la taula de diàleg amb l'executiu espanyol. 

Durant una entrevista al programa Tot es Mou de TV3, Vilagrà ha declarat que tot i que la detenció els "ha posat en alerta i no genera confiança", ells compten amb "una línia marcada que hem de seguir" perquè - justifica - "si no aquesta perd molta força". 

 

laura vilagra entrevista tot es mou detencion puigdemontLa consellera Laura Vilagrà durant l'entrevista al programa Tot es Mou entrevistada per la periodista Helena Garcia / TV3

 

Amnistia i autodeterminació

"La taula de negociació acaba de començar i el que farem ara justament és mirar al govern i dir-li que això [la repressió] s'ha d'aturar immediatament. És a dir, que hem d'abordar l'amnistia i l'autodeterminació atès que aquesta és l’única sortida que tenim", ha continuat la dirigent d'ERC. 

La detenció del Puigdemont, quan segons la defensa del president hauria de tenir l'euroordre suspesa, arriba una setmana després de la taula de diàleg, coixa per l'absència de Junts per Catalunya. I arriba també quan s'inicia la negociació dels pressupostos de l'Estat, on els vots dels partits independentistes seran claus perquè Pedro Sánchez torni a aprovar uns comptes públics. S'afegeix un nou element damunt la taula: la situació dels exiliats que no van resoldre els indults parcials.

Un diàleg "més necessari" que mai

Com ja és habitual, Sánchez ha expressat "respecte" per les decisions judicials, que s'ha de "sotmetre" a la justícia, però també ha volgut reivindicar el diàleg, "avui més que mai". Les declaracions han tingut lloc menys d'una hora abans de la declaració prevista de Puigdemont davant la justícia italiana.

En la seva declaració institucional sense preguntes, i disculpant-se amb els habitants de La Palma per parlar d'aquest assumpte, el president del govern espanyol ha fet arribar dues consideracions. La primera, recordar que quan Puigdemont "va fugir", hi havia un altre govern a La Moncloa i que "aquest govern" sempre ha tingut "la mateixa posició". Aquesta posició, ha resumit, és "respecte a tots els procediments judicials a Espanya, a Itàlia i a Europa", així com les decisions que es pugui prendre. I ha afegit en aquesta mateixa línia: "El que és evident és que ha de comparèixer i sotmetre's a la justícia".

Dit això, el guió de sempre, Pedro Sánchez ha volgut afegir una segona consideració, que també va dir al Palau de la Generalitat després de la reunió amb el president Pere Aragonès. "Avui més que mai és necessari reivindicar el diàleg, que és l'única via per a retrobar-se entre els diferents catalans i amb el conjunt de compatriotes", ha defensat el dirigent socialista. "El diàleg és més necessari que mai. Ho va ser fa deu anys, ho va ser el 2017 i ho és avui", ha insistit Sánchez. I ha conclòs al respecte: "Compromís i reivindicació del diàleg avui si és possible més encara".

 

 

Imatge principal: la consellera de presidència Laura Vilagrà / TV3