El volcà de La Palma ha entrat en una fase encara més explosiva en el seu sisè dia d'erupció. Arran d'aquesta intensificació, i en especial la presència de cendra fina suspesa en l'aire, les autoritats de l'illa s'han vist obligades a implementar més mesures de seguretat, que inclouen noves evacuacions i el confinament de dos barris. A més, almenys dues aerolínies han cancel·lat els seus vols a causa de la baixa visibilitat.

Confinament

La direcció del Pla Especial de Protecció Civil davant de Risc Volcànic (Pevolca) ha ordenat aquesta tarda a la població que encara no hagi estat evacuada dels barris de Tajuya, Tacande de Arriba i Tacande de Abajo, en La Palma, que es confini als seus habitatges. En un missatge emès pel 112 de les Canàries, el Pevolca explica que l'explosivitat de l'erupció que va començar diumenge s'ha intensificat i ha augmentat l'expulsió de material piroclàstic. Segons els experts, cada vegada és més forta també l'emissió de cendra.

Vols cancel·lats

La companyia aèria Canaryfly ha cancel·lat de manera temporal tots els seus vols amb origen i destinació La Palma a causa de l'evolució de la situació volcànica, ha informat aquest divendres en un comunicat. L'aerolínia, pendent de l'evolució de la situació, s'ha vist obligada a prendre aquesta decisió per poder garantir la seguretat de tots els seus vols, de la mateixa manera que ho ha hagut de fer la companyia Binter, que a més ha suspès les seves connexions amb La Gomera. Binter ha informat en un comunicat que s'ha vist obligada a prendre aquesta decisió per causes de força major, ja que en les últimes hores la situació de la cendra en suspensió "ha empitjorat considerablement".

Cendra

El volcà de Cumbre Vieja que va entrar en erupció diumenge passat a la zona de Cap de vaca, a La Palma, segueix en fase explosiva i les seves cendres ja han arribat a l'illa de La Gomera, en forma fina, i als municipis de Valle Gran Rei i Sant Sebastià de la Gomera. Segons recull l'últim informe actualitzat del Pevolca, l'erupció continua mostrant el mateix estil eruptiu fissural, amb mecanisme estrombolià, en una fissura en direcció nord-oest-sud-est, amb fases intermitents de més explosivitat.

La columna eruptiva ja assoleix una altura de sis quilòmetres sobre el nivell mar i s'ha constatat que la colada principal (la més antiga) avança a una velocitat menor a 1 metre per hora si bé ha aparegut una nova colada que se situa al llarg del flanc sud. Aquesta nova colada té blocs de gran mida que podrien associar-se al col·lapse parcial del centre eruptiu principal, amb velocitats que van anar disminuint al llarg de la jornada d'aquest dijous des de 33 metres per hora a 12 metres per hora al final del dia i continua el seu alentiment.

Per a les pròximes hores es preveu un gir del vent a altures compreses entre els 3.000 i 5.000 metres, la qual cosa farà desplaçar el núvol de cendres cap al nord-est, evitant així afeccions a la navegació aèria. Així mateix, es descarta que es produeixi pluja àcida en les pròximes 24 hores, que en tot cas, no generaria danys en la vegetació tret que fos persistent.

 

Foto principal: la intensa explosió del volcà de La Palma / Efe