Tots els fràgils ponts que unien l'independentisme ja semblen trencats. La CUP s'ha esforçat a desfer-se de l'etiqueta de "soci prioritari" que li penja el Govern de la Generalitat. Així ho han fet palès també aquest dimarts al Parlament, on ha evidenciat que "l'aliança està trencada" fruit de l'incompliment de l'acord d'investidura del president Pere Aragonès. Però des de la plaça Sant Jaume neguen la major. Des de la tribuna d'oradors de la cambra catalana, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha rebatut la premissa i ha xifrat en un 40,6% el compliment provisional del pacte que van signar. I ha instat els anticapitalistes a negociar i acabar aprovant els pressupostos per a l'any 2023.

Ha estat en una interpel·lació al ple del Parlament que la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Dolors Sabater, ha exigit pel compliment de l'acord d'investidura. I ha posat l'exemple del debat de política general, celebrat la setmana passada, quan ERC i Junts per Catalunya van tombar la majoria de propostes de resolució dels cupaires. "Amb quins pressupostos ens volen seduir si les propostes que fem les voten en contra?", ha preguntat Sabater. En la mateixa línia s'ha pronunciat, hores abans, la diputada Laia Estrada, que ha constatat l'estat de la relació: "L’aliança amb la nostra formació està trencada. Se'ns anomena els socis preferents, però no estem aprovant res, mentre els socis efectius (el PSC) estan en la informalitat".

La resposta a la interpel·lació ha anat a càrrec de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que ha rebatut el diagnòstic de la CUP. El Govern ha xifrat en 40,6% el compliment d'aquest acord investidura que van signar ERC i els cupaires. I ha afegit que un 91% de les mesures recollides en el pacte "ja tenen algun grau d'execució". Concretament, 6 s'han executat, 54 estan en execució, 12 tenen l'execució planificada i només set estan sense planificar.

La dirigent republicana ha assegurat que la CUP té dret a ser "exigent, reivindicativa i activista". Però ha replicat que no reconéixer els "avenços", el mateix dia que el Govern de la Generalitat ha aprovat els estatuts de l'empresa energètica pública, "és com a mínim injust i segurament es podria qualificar de temerari".

En aquest context, Vilagrà ha recordat que el 52% de les propostes requerien l'aprovació dels pressupostos l'any passat, que la CUP va votar-hi en contra, i els ha instat a negociar-los aquest any. Ha deixat clar que el seu compromís és el de continuar desplegant aquest pacte d'investidura, subratllant que els nous comptes públics contindran un augment del 70% respecte 2020 de la partida per a l'adquisició d'habitatge a través del tanteig i retracte.