La implosió de l’independentisme és, a hores d’ara, una evidència irrefutable. S’ha posat de manifest en la coalició entre ERC i Junts per Catalunya al Palau de la Generalitat, però també més enllà. Ho posa de manifest la petició d’una qüestió de confiança per part de la CUP, que es votarà aquest dijous al Parlament. No prosperarà, però els anticapitalistes no s’han estat de recordar que la seva aliança amb el Govern està “trencada”, però també altres, com podrien ser els comuns. És per tot això que la diputada Laia Estrada ha rebutjat l’etiqueta que els pengen de “socis preferents” i ha interpel·lat els dos socis a aclarir si el PSC és el seu “soci efectiu”. Ha qualificat tot plegat de “traïció al mandat del 14-F”.

Des de la CUP ja van arribar fa un any al diagnòstic que l’acord d’investidura que havien signat era “paper mullat”. I, segons Laia Estrada, ara han refermat aquesta sensació: “Per si algú en tenia cap dubte, en el debat de política general van votar en contra de totes les propostes de resolució que vam presentar. L’aliança amb la nostra formació està trencada”. Dit això, la diputada ha recordat com els comuns també han congelat les negociacions i com Junts per Catalunya sotmet la sortida de l’executiu a consulta de la militància. En canvi, ha contraposat, el PSC “ha estat el veritable soci, el suport per tirar endavant durant un any”. I hi ha insistit: "Se'ns anomena els socis preferentsperò no estem aprovant res, mentre els socis efectius (el PSC) estan en la informalitat".

En aquest context situen els anticapitalistes la petició d’una moció de confiança al Parlament de Catalunya, per a poder “aclarir amb quins suports i aliances compten”. Els dels anticapitalistes és evident que no: denuncien que és un Govern que aplica “les polítiques de l’agenda del retrobament (de Pedro Sánchez) i de Foment”. Per refer els ponts cadldà un viratge: “Aquí hi ha una alternativa per aplicar polítiques en defensa el dret a l’habitatge, per posar els sectors estratègics sota control públic o per avançar en el procés d’independència amb confrontació. És el contrari del que s’ha fet fins ara. Si volen fer un gir de 180 graus, ja saben on som. Mentrestant, cal que expliquin quin és el seu veritable programa i quines aliances tenen”.

La petició d’una qüestió de confiança està recollida en una moció de la CUP que es debatrà i votarà aquest dijous al Parlament de Catalunya. Però no prosperarà, després que Junts per Catalunya, en plena consulta interna per la continuïtat al Govern de la Generalitat, hagi avançat que no hi donarà suport.