La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha collat el govern espanyol i li ha dit que es posi les piles amb les inversions: "No hi ha excuses que valguin, demanem explicacions, s'han de posar les piles", ha subratllat en una entrevista a TV3. Vilagrà ha assegurat que Catalunya necessita unes Rodalies "competitives" per així poder evitar el cotxe i estalviar-se els col·lapses als accessos a Barcelona; és per això que ha recordat que ha enviat una carta a la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, i a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, per exigir "explicacions urgents així com el compliment de la totalitat de les inversions acordades" per l'Estat a Catalunya.

 

En la mateixa línia, ha insistit en que hi ha una crisi de confiança amb el govern espanyol i que és per això que la seva formació, ERC, està votant en contra de les darreres iniciatives de l'executiu de Pedro Sánchez. "Jo mateixa li vaig expressar al ministre de Presidència, Félix Bolaños, que la nostra relació quedava en entredit fins que no es restablís la confiança". I com es recuperarà aquesta relació?, doncs segons Vilagrà primer cal aclarir qui va encarregar l'espionatge amb Pegasus i donar garanties de que no es repetirà en un futur.

Els Jocs d'Hivern 2030

La consellera ha aprofitat per fer un toc d'atenció a l'Aragó i sobretot al seu president, Javier Lambán, que, per ara, posa moltes pegues a qualsevol opció que permeti als dos territoris assolir un acord per presentar la candidatura dels Jocs d'Hivern 2030. "Una candidatura olímpica és una proposta tècnica i esportiva, tot té un punt de vista esportiu i cal que presentem una candidatura amb celeritat", ha apuntat la titular de Presidència al mateix temps que ha advertit que la resta de països que volen optar als jocs del 2030 ja han presentat les seves candidatures.

El calendari avança i Catalunya i Aragó cada vegada tenen menys temps per arribar a un acord o, per contra, presentar dues candidatures individuals, tal i com va proposar el Comité Olímpic Espanyol (COE). La consellera ha afirmat que durant les properes setmanes s'ha de prendre una decisió i que, a poder ser, hauria de ser abans de les vacances d'estiu. En la mateixa línia, Vilagrà ha explicat que la setmana vinent el president del COE, Alejandro Blanco, vindrà a Catalunya per "parlar d'opcions". Precisament una de les opcions que va plantejar Lambán, que seria repartir les competicions esportives per gènere, Vilagrà ja ha avançat que no s'acceptarà: "Les federacions ja s'han queixat, aquesta no és una opció".

Les infraestructures dels Jocs d'Hivern

Un dels temes que més s'ha discutit al voltant d'aquesta candidatura és el de la construcció d'infraestructures per algunes disciplines (com el salt d'esquí), que corren el risc de quedar abandonades un cop finalitzada la competició perquè no tenen tradició al país. Si finalment Catalunya decidís presentar una candidatura en solitari, la consellera ha indicat que certes disciplines s'haurien de fer a altres llocs com França, Itàlia o Sarajevo: "Aquestes converses amb els altres països li corresponen al COE, nosaltres volem aprofitar instal·lacions ja existents. De fet, el COE ja ha parlat amb altres territoris per si s'ha de fer alguna disciplina a l'estranger".