La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha fet arribar cartes a la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, i a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, per exigir "explicacions urgents així com el compliment de la totalitat de les inversions acordades" per l'Estat a Catalunya. El text expressa el malestar de l'executiu després de constatar que s'ha complert només un 35% de les inversions compromeses l'any passat a Catalunya, mentre que a Madrid el compliment ha estat del 185%. "Catalunya es veu abocada de nou a una situació injusta que no tolerarem", adverteix Vilagrà a les dues missives.

"Tinc el ferm convenciment que el lideratge polític requereix, entre altres aspectes, de confiança i ètica. Malauradament, la paraula donada i els acords presos són paper mullat en mans del Govern de l'Estat, que incompleix altre cop les inversions compromeses", retreu la missiva, que això no obstant, en la seva queixa no va més enllà de la reclamació d'explicacions.

 

Ciberespionatge o actuacions negligents

El text destaca que el convenciment del Govern que els compromisos s'han de complir i que així ho ha demostrat. "Però un compromís bilateral suposa que ambdues bandes s'hi impliquen en el mateix grau i sota els principis d'integritat, compliment i equitat. Malauradament, en el cas del Govern de l'Estat, no ha estat així i creieu-me quan us dic que la seva deslleialtat m'indigna". Adverteix que aquesta situació de greuge "menyscaba encara més" la confiança entre els dos governs, "ja en hores baixes després dels fets coneguts de ciberespionatge massiu o actuacions negligents", i que fa la ferida encara més gran.

La consellera expressa a la carta el "profund malestar i absolut rebuig a un greuge comparatiu que es perpetua en el temps" i que consolida una política "de privilegiats i perjudicats, de territoris de primera i territoris de segona" que impacta directament en la ciutadania de Catalunya amb una desinversió que afecta especialment Rodalies de Catalunya, amb retards i avaries diàries.

En termes similars s'expressa en la carta dirigida a la delegada del govern espanyol a Catalunya a la qual convoca a "una reunió urgent al Palau de la Generalitat per donar les explicacions oportunes i ratificar el compromís del govern d'executar totes les inversions compromeses.