El Govern aragonès considera d'"extrema gravetat" que el Comitè Olímpic Espanyol (COE) valori la possibilitat de votar entre dues candidatures independents d'Aragó i Catalunya i demana ajuda al govern espanyol i a Pedro Sánchez. Així s'han manifestat, en declaracions a Efe, fonts de l'Executiu aragonès, en vista de les de les declaracions fetes pel president del COE, Alejandro Blanco, en plantejar la possibilitat d'optar entre la candidatura presentada per Catalunya i la d'Aragó. Aquestes fonts incideixen en la "gravetat" de les declaracions de Blanco, després d'afirmar, en múltiples ocasions, que sense un projecte conjunt no hi hauria opcions per aconseguir una candidatura solvent als Jocs Olímpics d'Hivern de 2030.

Des del govern aragonès s'assegura que "aquesta maniobra d'Alejandro Blanco suposa l'enèsima trampa a l'Aragó en favor de Catalunya, i és inadmissible". "Aragó ha perdut totalment la confiança amb Alejandro Blanco i el Comitè Olímpic Espanyol i exigeix la intervenció urgent del president del govern espanyol i de l'Executiu central", han denunciat les fonts citades, que han lamentat "el lliurament manifest del COE a Catalunya". En aquesta línia, han manifestat "la seva indignació i falta de confiança" en un òrgan de decisió de l'esport espanyol que, segons la seva opinió, "ha perdut tota la legitimitat i credibilitat".

Mesures de defensa

Per això, han afegit aquestes fonts, "davant de la gravetat dels fets i l'atac d'Alejandro Blanco una vegada més a l'Aragó, el govern aragonès informarà demà en Consell de Govern de noves mesures en defensa dels interessos de la Comunitat. A més, el president d'Aragó, Javier Lambán, compareixerà dijous a les Corts regionals per informar als grups parlamentaris d'aquestes mesures i de la decisió adoptada de demanar "empara" al govern de Pedro Sánchez, "a una comunitat que només reclama igualtat".

La proposta de Lambán

Aquest dimarts el president aragonès proposava dividir en "lots" la candidatura per als jocs en dues opcions i deixar que Catalunya "escollís primer" per després "acceptar nosaltres gustosament la part que no vulguin els catalans". Aquests "lots" haurien d'incloure, segons Lambán, el "més important i el que menys així com una diferenciació per dimensió" de cada una de les propostes. D'aquesta manera, el president d'Aragó ha volgut demostrar "voluntat de diàleg" i deixar clar que el Pirineu aragonès és "igual o millor que el català". Lambán també ha criticat el COE per no presentar ni un sol foli sobre la seva proposta de candidatura durant diversos mesos de treball". La proposta de Lambán de divisió per "lots" és la seva mostra de "voluntat de diàleg" per arribar a un acord de candidatura conjunta amb Catalunya. En aquest sentit ha lamentat que fins ara no hagin pogut debatre amb el COE ni tampoc amb el govern espanyol.