L'endemà que la militància de Junts hagi votat majoritàriament a favor de trencar el Govern de coalició amb ERC, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha declarat que el president Pere Aragonès només té dues opcions: "qüestió de confiança o eleccions". Així, en una entrevista a RAC 1, ha afirmat que "o el nou govern se sotmet a una qüestió de confiança o es convoquen eleccions". En aquest sentit, ha afegit que "això només ho pot decidir el president de la Generalitat, però dels 74 diputats, 41 ja no li donen suport".

🔴Junts surt del Govern, última hora: les reaccions


Turull també ha demanat a ERC que reflexioni. "Algú ha de fer una reflexió. Si algú arriba a uns compromisos amb Junts i la CUP i després es desentén, ha de reflexionar. El president surt dels vots del Parlament de Catalunya, en aquest cas els de Junts i la CUP", ha indicat. Alhora, el secretari general de Junts, s'ha lamentat per la ruptura del Govern amb la majoria independentista més gran que mai registrada, un 52% de vots. "El que és trist que la legislatura que tenim més legitimitat i ens acostem més amb un 52% hi hagi hagut algú que hagi decidit que no", ha etzibat. No obstant això, ha assegurat que "la decisió d'ahir no ha estat senzilla. No s'ha votat per la confortabilitat". Però, segons ha afirmat, "de vegades, una sacsejada va bé".

Arran del desacord entre ERC i Junts, s'han multiplicat les veus que asseguren que "el Procés ha mort". Però Turull ha estat molt clar responent les especulacions que s'han fet en les darreres hores respecte a la supervivència del Procés. ""El procés cap a la independència no s'ha acabat", ha assegurat. Amb tot, Turull ha conclòs als micròfons de RAC 1 que "la decisió ens fa més forts, i ens acosta a la gent del carrer. Vam arribar a un acord de govern amb uns compromisos que no s'han complert".

Pel que fa a l'aprovació dels pressupostos de 2023, Turull ha comentat als micròfons de Catalunya Ràdio que "Junts per Catalunya comprovarà quins són els pressupostos que arribaran al Parlament abans de votar-los". I respecte a la divergència d'opinions a Junts pel que fa a la decisió de sortir del Govern, Turull ha afirmat que "hi ha moltes ganes que hi hagi una trencadissa a Junts, però no es donarà". I ho ha reblat, tot afegint que "recorrerem el país per estar al costat de la gent i portar les seves preocupacions al Parlament".

 

D'altra banda, Turull ha explicat que, abans de fer pública la decisió de la militància d'abandonar el Govern, va escriure un missatge de text al president Aragonès per fer-li arribar la notícia. "Li vaig enviar la nostra decisió al president de la Generalitat per missatge perquè ho havia de saber primer", ha apuntat.

Finalment, respecte als avenços del moviment independentista, ha assenyalat que "pel que fa a la independència, hem arribat on som gràcies al carrer. Aquests darrers anys hi ha hagut un intent de reduir la importància de la mobilització".