Ja hi ha data per a la tercera reunió entre els titulars de Presidència de Catalunya i l'Estat. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el seu homòleg espanyol, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, es reuniran aquest divendres, 8 de juliol, a les 11 h al Palau de la Generalitat, ha informat el Govern en un comunicat a la premsa. En acabar la reunió, tots dos atendran els mitjans per separat: primer el ministre espanyol, seguit de la consellera catalana, tal com ja ho van fer després de la darrera reunió a la Moncloa. S'espera que en aquesta tercera trobada es fixi la data i el lloc per la reunió bilateral entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la qual es van comprometre i va quedar pendent arran de l'escàndol de l'espionatge a l'independentisme amb Pegasus, i que previsiblement se celebrarà aquest mes de juliol.

Tercera reunió entre Vilagrà i Bolaños

Les carteres de Presidència espanyola i catalana es tornaran a veure les cares aquest divendres per mirar de concretar una bilateral que, després de dues reunions, encara no té ni data ni lloc. La consellera Vilagrà ha insistit diverses vegades en què aquest pròxim mes de juliol serà clau pel que fa a les relacions amb el govern espanyol (perquè segurament hi haurà una trobada entre Aragonès i Sánchez) i sobretot pel que fa a l'agenda antirepressiva, "amb lleis si cal, per acabar amb la repressió", va dir en una entrevista a RAC1. En la darrera reunió que es va celebrar ara fa dues setmanes a Madrid, tant Vilagrà com Bolaños van coincidir que la trobada entre Aragonès i Sánchez se celebraria abans que acabés el curs polític.

CatalanGate i repressió

Per la seva banda i malgrat els acostaments a l'Executiu espanyol, la consellera de Presidència va assegurar que les relacions amb l'Estat seguien "congelades" per la manca de responsabilitats preses pel CatalanGate. "No hi ha motius per parlar descongelació o normalització perquè cal abans garanties prèvies per reprendre un diàleg fluid i honest. No hem parlat de normalització encara. Espero resultats en les pròximes setmanes", va explicar Vilagrà als mitjans. D'altra banda, la consellera va detallar que aquestes "garanties" implicaven fer efectiva la seva "agenda antirepressiva", que inclou la desjudicialització del procés polític independentista, la preocupació per la revisió dels indults per part del Suprem, i la necessitat d'acabar amb els centenars de causes obertes contra membres del moviment independentista, entre els quals dos consellers del Govern. Tot i l'optimisme projectat en ambdós costats, Bolaños va mostrar el seu desacord amb els plans del Govern tan sols unes hores després de reunir-se amb Vilagrà, quan va afirmar que "no sap" què és l'"agenda antirepressiva". "La posició del govern de Catalunya és millor que l'expliqui la mateixa consellera o el president", va deixar anar Bolaños en una entrevista per a La Sexta, perquè "el que hem parlat és de seguir avançant en el diàleg" i del fet que "tenim al davant el repte majúscul d'intentar unir els afectes, el diàleg i famílies que no podien parlar de política a la taula a Catalunya". Es tracta, segons el ministre de Presidència, que "mai més es torni a produir la tensió del 2017", en al·lusió al referèndum de l'1-O i la declaració d'independència.