Última participació de Josep Borrell al Consell de Ministres, aquest divendres l'encara ministre d'Exteriors s'acomiada d'Espanya per convertir-se en l'Alt Representant de la Unió per a Afers Exteriors i Política de Seguretat. La titular de Defensa en funcions, Margarita Robles, es farà càrrec de la cartera fins que no hi hagi un nou govern. 

El nou membre de la Comissió Europea encapçalada per Ursula von der Leyen deixa la política espanyola però, al mateix temps, deixa una sèrie de moments gloriosos que quedaran gravats a la ment de molts catalans i també dels espanyols.   

"Stop it"

El passat mes de març, Borrell va perdre els papers en una entrevista televisiva i va abandonar el plató a mitja gravació. El titular d'Exteriors participava en una entrevista a la televisió DW News, un canal de notícies en anglès de l'emissora internacional alemanya Deutsche Welle.

La pregunta que va provocar la reacció del ministre espanyol va ser quan el periodista li va demanar perquè a Espanya no es debat una reforma constitucional que permeti l'autodeterminació:

Desinfectar Catalunya

Quan encara no era ministre d'Exteriors, el desembre de 2017 Borrell va participar en un míting per donar suport a Miquel Iceta on va receptar "desinfectar Catalunya", abans de "cosir ferides". Aquestes paraules li van suposar una allau de crítiques per part del sector independentista. 

Aquesta no va ser la única vegada que Borrell va fer servir la paraula "desinfectar": en un míting a Sabadell aquell mateix mes de desembre, va assegurar que després de les eleccions catalanes caldria construir ponts però primer "s'ha de desinfectar, per començar, els mitjans de comunicació".

"Mossèn Junqueras"

El míting en que Borrell va parlar de "desinfectar Catalunya", va deixar una altra frase que de ben segur costarà oblidar: "mossèn Junqueras". El titular d'Exteriors va burlar-se d'Oriol Junqueras i el va rebatejar com a "mossèn Junquers", ja que, deia, li recordava al capellà del seu poble, que tenia “la mateixa arquitectura física i mental” que el republicà. En aquell moment, el líder d'ERC ja estava empresonat.

L'escopinada

En mig d'una sessió al Congrés dels Diputats del novembre de l'any passat, Borrell va assegurar que en el moment de sortir, un diputat d’ERC, que no va voler identificar, li havia escopit. Així ho va afirmar als passadissos del Congrés.

A preguntes dels periodistes, Borrell va explicar que quan els diputats van passar per davant seu un d’ells li va escopir. Aquest és el vídeo del moment en que es va produir la suposada escopinada:

"Quatre indis"

L'últim moment inoblidable de Borrell va tenir lloc en el marc d'un debat a la Universitat Complutense de Madrid. "Als Estats Units no hi ha problemes d’integració perquè l’únic que van fer va ser matar quatre indis”. Així va resumir el ministre d’Exteriors les diferències entre els Estats Units i diversos països europeus amb tendències centrífugues.

Arran d'aquestes declaracions, Borrell va ser titllat de racista, supremacista i negacionista.