Duríssima intervenció de Jon Iñarritu al Congrés dels Diputats. El diputat de Bildu ha fet una aferrissada defensa dels indults posant en evidència les contradiccions del Partit Popular al voltant d'aquesta qüestió: "Són els reis de l'indult. Han indultat a corruptes, tenen aquest rècord. Han indultat a terroristes d'Estat, torturadors, kamikazes, persones condemnades per delictes sexuals".

Una intervenció, però, que ha iniciat remarcant la patacada que va rebre ahir Espanya al Consell d'Europa, després de la votació d'un informe que demana la llibertat dels presos polítics i acabar amb la persecució dels exiliats. "Quina castanya la d'ahir al Consell d'Europa, no?", ha exposat el diputat, que ha continuat subratllant que per Europa el què és escandalós no és que "presos polítics siguin excarcerats, sinó que en un estat membre hi hagi presos polítics".

"Estirada d'orelles" del Consell d'Europa

En aquest sentit, Iñarritu ha defensat que després de "l'estirada d'orelles del Consell d'Europa", el PP hauria de ser favorable als indults i els ha acusat de "voler simular una crisi d'Estat". "Venen a simular una crisi d'Estat, perquè s'excarcerarà a presos polítics. Encara que no estiguin d'acord, després de l'estirada d'orelles que els ha donat el Consell d'Europa, haurien de ser-hi favorables. Per millorar la imatge de l'Estat que tenen.  Si volen estar entre els estats punters a escala democràtica haurien de fer-ho", ha assegurat.

Així mateix, respecte als indults que ha donat el Partit Popular Iñarritu ha posat de manifest que, durant el mandat del Mariano Rajoy, en la majoria dels casos no tenien el vistiplau dels jutges. "Vostès tenien la majoria dels informes en contra dels indults, el 54%. Com venen aquí a donar lliçons?", s'ha demanat davant la resta dels diputats.

"Es van penedir els membres dels GAL quan els va indultar el PP? No, en feien enaltiment i s'enorgullien. Es van queixar quan es va indultar a Goli, un torturador conegut a Intxaurrondo? Va ser indultat dues vegades. Va haver-hi penediment? No. Vostès es van penedir en algun moment? No. Aquí tenim els trets del 23-F, el tutor del rei, Alfonso Armada va ser indultat. Es va penedir en algun moment o vostès es van esquinçar les vestidures? No", ha dit per tancar la seva intervenció.

 

Imatge principal, Jon Iñarritu / EFE