Encara que des de les institucions de l'Estat no han interpretat l'informe del Consell d'Europa com un gran revés als tribunals espanyols, l'exlletrat del Tribunal Constitucional, Joaquín Urias, considera que ha sigut "el cop més gran que ha rebut la justícia espanyola".

En una entrevista al Tot es mou de TV3, Urias ha recordat que el principal òrgan independent d'Europa "ha posat en dubte com mai abans" la independència i el respecte pels drets humans dels tribunals espanyols. "Més del que està venent la premsa espanyola avui", ha remarcat.

Què passa després dels indults?

Joaquín Urias, actual professor de Dret Constitucional a la Universitat de Sevilla, també ha comentat sobre els indults que el Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts pels nou presos independentistes. Urias ha puntualitzat que són uns indults molt limitats i que tindrà un impacte molt gran en la seva trajectòria política. "No se’ls indulta la inhabilitació i això vol dir que no podran ser candidats electorals. Se’ls treu gairebé definitivament de la política electoral de Catalunya. És la mort política", ha valorat.

presos lledoners retirada tercer grado Romeva Sanchez Forn Cuixart Turull Junqueras - Efe

Urias ha puntualitzat que són uns indults molt limitats i que tindrà un gran impacte en la seva trajectòria política. / Efe

Aquests indults, ha explicat Urias, perdonen el temps que els queda de condemna a la presó, són irrevocables, però poden ser condicionats. "Si cometessin un delicte greu pel qual se’ls condemna per més de 5 anys, a part d’aquests 5 anys hauran de complir els anys que els quedaven de la pena indultada", ha explicat.

No es consideraria delicte, però, si continuessin apostant per la via unilateral independentista o no mostressin penediment i no se'ls podria retirar els indults. "La condicionalitat no és una amenaça perquè no puguin actuar de manera política", puntualitza Urias, tot i que el fet que la inhabilitació no quedi indultada els impedeix exercir cap càrrec públic electe mentre duri la pena. 

Amnistia vs. Reforma del Codi Penal

Urias també ha considerat  altres opcions per abordar el conflicte entre Catalunya i Espanya, com l'amnistia i la reforma del Codi Penal. Segons l'exlletrat del TC, però, a Espanya "no es dona una majoria necessària per aprovar una llei d’amnistia".

Hi ha una altra solució a mitjà termini per Urias que és "la modificació del delicte de sedició" del Codi Penal. "Les condemnes desapareixerien i els polítics exiliats podrien tornar sense el risc de ser jutjats per sedició", ha augurat.

 

Imatge principal: El professor de Dret Constitucional i exlletrat del TC, Joaquín Urias. / Sergi Alcàzar