Després de Colón, ara fa una setmana, el Partit Popular va naufragar al Congrés. Va sotmetre a votació una moció contra els indults i la majoria de la investidura va tombar-la i va acabar avalant-los de facto. Avui, el mateix dia que s'ha concedit la mesura de gràcia als nou presos polítics, els populars hi han tornat amb una proposició de llei que reforma l'indult perquè no es pugui concedir als condemnats per sedició. La mateixa majoria que ara fa una setmana l'ha tornat a rebutjar. Els números són els que són, i totes les partides les guanya el govern espanyol en aquest terreny de joc.

Durant el debat, un cop més, el PP, l'extrema dreta de Vox i Ciutadans s'han tornat a quedar sols defensant-la. La llista ha estat molt més llarga dels qui han anunciat el vot en contra: el PSOE, Unidas Podemos, Esquerra, Junts, el PDeCAT, la CUP, el PNB, EH Bildu, el BNG...

En la seva intervenció per a defensar la iniciativa, el diputat popular Carlos Rojas ha carregat contra el govern espanyol, per haver generat una "alarma social sense precedents" amb la concessió dels indults als presos polítics independentistes. Ha assegurat que es tracta d'una "moneda de canvi" pel suport dels republicans al Congrés dels Diputats.

Al davant, la dreta hi ha trobat l'independentisme. Carolina Telechea, d'ERC, ha denunciat el que considera una "llei ad hoc de dubtosa constitucionalitat" contra l'independentisme. "El nacionalisme espanyol els cega i els fa identitaris", ha etzibat. Míriam Nogueras, de Junts, ha recordat la comparació que fa el Consell d'Europa entre Espanya i Turquia per "fusionar l'activitat política amb la de la justícia". En la mateixa línia, Ferran Bel, del PDeCAT, ha acusat els populars de pretendre "recuperar l'autarquia dels anys cinquanta i seixanta, una autarquia miop al que passa al món", ha sentenciat. I la cupaire Mireia Vehí ha retret que els indults arriben tard i malament. "No són el principi de res, cal amnistia i autodeterminació", ha assegurat.

Des del govern espanyol també han carregat, evidentment, contra la reforma de la llei de l'indult. El socialista Rafael Simancas ha assegurat que aquesta iniciativa no permetria indultar els impulsors d'un referèndum però sí assassins o fins i tot la mateixa Maria Dolores de Cospedal, imputada per la Kitchen. Per la seva part, el comú Jaume Asens ha qüestionat els populars: "Vostès, que han estat els campions dels indults als corruptes, com s'atreveixen a donar lliçons?".