En els darrers dies s'ha viralitzat una publicació que assegura que s'ha destrossat un escut d'Espanya de la façana del Parlament de Catalunya que datava de 1716 per posar-hi un escut català. La piulada ha estat molt compartida pel sector espanyolista, que ha posat el crit al cel i ha denunciat aquesta suposada actuació de l'independentisme. Què ha passat realment? És veritat? Doncs no, no és ben bé així, es tracta d'una fal·làcia que ha corregut com la pólvora per les xarxes. 

aaaa

Què ha passat realment?

En primer lloc, cal destacar que es tracta de l'escut d'armes borbònic de Felip V que es va posar a la façana de l'edifici que ara acull el Parlament l'any 1889 i no pas el 1716 com s'assegura a la publicació. No va ser fins aleshores perquè anteriorment era en una de les entrades de l'antiga fortalesa. El que és cert és que ara ja no hi és, perquè l'any 2012, després d'un acord de la Mesa del Parlament, es va tapar amb un escut català. Però l'escut original no s'ha destruït, sinó que es conserva a sota del que hi ha actualment.

escut catalunya parlament

ACN

La curiosa història d'aquest escut

Concretament, es va fer coincidint amb la Diada Nacional de Catalunya de 2012 dins dels actes amb motiu del 80è aniversari de la inauguració del Parlament el 1932. Va ser una proposta del qui aleshores era el secretari tercer, Josep Rull, que va presentar a la Mesa un projecte que preveia cobrir amb l'escut institucional de les quatre barres, de pedra natural, la part central de l'escut actual d'armes de Felip V que coronava la façana del Palau.

façana parlament

L'acte d'inauguració del nou escut l'any 2012 / Parlament de Catalunya

Però aquesta no és la primera vegada que es tapa. Ja ho va fer el president Francesc Macià l'any 1932. L'any 1939, però, amb l'entrada de les tropes franquistes a Catalunya, es va tornar a destapar. Des d'aquell any fins al 1945, el Parlament es va convertir en una caserna militar i, posteriorment, va passar a ser el Museu d'Art Modern.

L'escut es conserva

Ara, el cobriment només afecta l'escut de Felip V i manté els lleons, la corona i els altres elements ornamentals que l'envolten per no alterar la composició volumètrica de la façana. Des del Parlament asseguren que l'escut original es conserva a sota en perfecte estat pel patrimoni històric que suposa. A més, destaquen que aquest projecte va rebre el vistiplau de l'organisme responsable de la Direcció General del Patrimoni Cultural de Catalunya.

L'escut fa un metre i mig d'alçària per un d'ample i pesa vint-i-cinc quilos. Està fet de resina de polièster i fibra de vidre, i el color ha estat modificat amb pols de pedra de Montjuïc per igualar-lo al de la resta de la façana. La peça porta quatre enclavaments d'acer inoxidable que coincideixen amb la junta de l'escut de Felip V, de manera que hi queda sobreposat. El projecte el va fer l'arquitecte de la cambra, Christian Puig, i l'escut, l'escultor Jaume Cases.